Bursa americană a produs scăderi de 0,3% pentru S&P500 şi Nasdaq, cu o contracţie de 2,4% pentru Tesla şi de 0,4% pentru Apple în prima zi a lunii august 2023, potrivit informațiilor transmise de XTB România.
Ce se va întâmpla mai departe cu Tesla și Apple?
Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, o investigaţie a autorităţilor americane ar putea duce la rechemarea în service a 280.000 automobile Tesla, la care se adaugă şi alte semnale de costuri suplimentare pentru compania lui Elon Musk, astfel încât investitorii au decis să se replieze.
„Cu toate acestea, indicele S&P500 este la 5%, o foarte mică distanţă de vârful istoric. O nouă serie de rezultate financiare pentru trimestrul al doilea din acest an va influenţa semnificativ bursa americană în curând, având în vedere valoarea masivă de piaţă a companiilor de tehnologie, cele care au un impact major asupra indicelui celor mai mari companii americane”, a explicat el, potrivit unui comunicat de presă emis de XTB România.
Apple, cu o capitalizare de 3,08 trilioane de dolari, oferă joi date despre performanţa sa, împreună cu Amazon, care are o capitalizare de 1,35 trilioane dolari. Acţiunile celei din urmă au crescut cu 53,5% anul acesta, iar cele ale Apple cu 56,4%, tractând întreaga bursă americană spre o performanţă semnificativ mai bună decât dacă cei doi giganţi ar fi lipsit din indici.
Pe de altă parte, autoalimentarea aprecierilor prin cumpărări ale investitorilor care urmăresc trendul, ale fondurilor ETF pasive sau ale unor strategii care includ opţiuni şi alte produse derivate poate crea un mediu vulnerabil la surprize şi episoade de volatilitate.
Apple ar urma să posteze un profit de 1,19 dolari/acţiune, în scădere de la 1,20 dolari/acţiune anul trecut, potrivit unui sondaj publicat de FactSet. Veniturile companiei ar urma să atingă 81,7 miliarde de dolari, iPhone aducând aproape jumătate, respectiv 40,2 miliarde de dolari. Segmentul de servicii ar genera 20,7 miliarde de dolari iar vânzările de iPad – 6,4 miliarde de dolari (cu o scădere notabilă de 11%).
Categoria altor produse, incluzând căştile audio, ceasurile de mână şi, în viitor, şi Vision Pro, este estimată la 8,3 miliarde de dolari. În total, veniturile ar urma să scadă cu 2,3%, şi chiar şi această abatere mică ar constitui un impuls nefavorabil pentru acţiunile companiei, pentru că ar alimenta îngrijorarea cu privire la piaţa bunurilor de larg consum şi la rezilienţa economiei.
Rebalansarea între China şi India trebuie monitorizată cu atenţie
„Rebalansarea între China şi India trebuie monitorizată cu atenţie. Dacă India a intrat în rândul primelor cinci pieţe pentru iPhone, în China, Hong Kong şi Taiwan vânzările au înregistrat deja două trimestre consecutive de scăderi. Ca şi alţi producători de telefoane mobile, furnizorii Apple mută o parte din producţie în afara Chinei, India fiind o destinaţie în creştere. Însă, cu 5-7% din producţie şi o ţintă pe termen mediu de 25%, India nu va înlocui China prea curând la capacitatea de livrare.
Speranţe pe termen mai lung se leagă de produse noi. Căştile de realitate virtuală/ augmentată Vision Pro sunt disponibile dezvoltatorilor, dar va trece probabil peste un an până când vor avea o pondere semnificativă în venituri. În schimb, produsul principal, care asigură aproape jumătate din venituri, iPhone, ar urma să vină cu generaţia 15, impulsionând în special rezultatele din trimestrul al patrulea. În prezent, estimările vizează o creştere a profitului pe acţiune la 1,37 dolari în T3 şi la 2,09 dolari/ acţiune în T4”, a explicat consultantul de strategie în cadrul XTB România.
Deşi Apple a fost pionier în domeniul inteligenţei artificiale (AI) cu asistentul Siri, compania nu se află în centrul atenţiei în domeniul AI, aşa cum este Microsoft. Cu toate acestea, există discuţii despre un proiect Apple, care implică dezvoltarea unei aplicaţii similare cu ChatGPT.
Ce se va întâmpla mai departe cu Amazon și Airbnb?
Pe de altă parte, Amazon beneficiază prin cererea pentru centrele sale de date de trendul entuziast pentru inteligenţă artificială generativă. Totuşi, concurenţa cu Microsoft, care are atât acces la produsul OpenAI, cât şi propria infrastructură de cloud, va fi dură. Deşi propulsate de interesul pentru AI, veniturile din cloud pentru Microsoft au înregistrat o creştere mai lentă, de 26%. Google Cloud a depăşit, însă, aşteptările, cu un salt de 28%. Divergenţa dintre rezultatele celor două segmente s-a văzut în reacţia acţiunilor.
Pentru Amazon, profitul aşteptat este de 0,34 dolari/ acţiune. Cea mai optimistă estimare este de 0,4 dolari/ acţiune, iar cea mai pesimistă – 0,23 dolari/ acţiune. Amazon a beneficiat de o explozie a conţinutului generat cu AI în magazinul său online, dar resimte, pe de altă parte, o economie globală încetinită de inflaţie şi de dobânzile ridicate. Ar fi nevoie de o surpriză semnificativă pe segmentul de cloud pentru a genera o reacţie pozitivă a investitorilor. În lipsa acesteia, pe termen scurt ar putea apărea vulnerabilităţi.
Airbnb ar urma să anunţe un profit pe acţiune de 0,77 dolari, în avans de 37,5% faţă de anul trecut, potrivit estimărilor analiştilor preluate de Nasdaq. Trimestrul trecut, acţiunile au pierdut aproape 11% după raportări, deşi au depăşit estimările de profit, din cauza ghidajului slab pentru trimestrul în curs. Veniturile sunt estimate la 2,41 miliarde de dolari. Trimestrul al treilea, care prinde perioada de vară în emisfera nordică, ar putea aduce un profit cu mult mai mare, de 1,94 dolari/ acţiune. Dacă indiciile pe care le va oferi compania se vor alinia cu estimările analiştilor, s-ar putea crea un spaţiu propice pentru unoptimismpe termen scurt.
„Cu toate acestea, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că, dincolo de rezultatele imediate pe care le vom vedea joi, bursele din SUA ar putea deveni tot mai susceptibile la semnalele de încetinire sau de oboseală ale economiei. Ca întotdeauna, într-o lume financiară în continuă schimbare, vigilenţa este esenţială când vine vorba de investiţii”, a adăugat el.