STUDII INTERNATIONALE: Personalitatea si determinarea candidatului conteaza 50% in procesul de admitere la o facultate in strainatate

Alegerea unui program international de studii se bazeaza pe cateva criterii simple: calitatea universitatii; tipul programului, cerintele de admitere ale universitatii, posibilitatile de finantare oferite si termenul limita pentru depunerea dosarului. Reusita depinde doar de candidat.




Despre Romanian International University Fair (RIUF) se poate spune ca deja este un eveniment consacrat, desi se afla doar la a doua manifestare. Interesul a fost atat de mare inca de la prima editie, incat anul acesta targul international de universitati s-a mutat intr-un spatiu mult mai mare, la Politehnica din Bucuresti. “RIUF 2006 a atras peste 100 de institutii educationale din Europa si Statele Unite ale Americii, printre care nume de referinta: Harvard, Yale, MIT, Pepperdine, Richmond, CEU Business School, Norwegian School of Management, Cezar Ritz Colleges Switzerland etc., aflam de la Alexandru Ghita, unul din initiatorii si coordonatorii targului. La prima editie i-am convins cu greu sa vina in Romania. Cand le-am facut prezentarea proiectului nostru, ne-am confruntat cu intrebari de genul: “Aveti curent electric in Romania?” Universitatile au venit sceptice si au plecat entuziasmate. Acum sunt impresionate de buna calitate a participantilor si de bunele cunostinte de limbi straine.”


Succesul editiei anterioare a targului a atras si mai multa lume in acest an. Numarul a fost mare pentru ca si implicarea institutiilor educationale a fost mult mai mare. Pe parcursul celor doua zile ale Romanian International University Fair s-au desfasurat peste 43 de seminarii, sesiuni de informare pe tematica studiilor internationale, conferinte, dezbateri si mese rotunde. Seminariile au fost sustinute de romani, studenti sau absolventi ai unor programe internationale celebre, precum Harvard, Stanford, Pepperdine, INSEAD, Queen Mary. La informarea tinerilor au contribuit foarte mult si consultantii educationali ai centrelor de informare din cadrul Agentiei Universitare a Francofoniei, Comisiei Fulbright, Consiliului Britanic, Serviciului German de Schimburi Academice. Acestia au prezentat oportunitatile de studiu in tarile pe care le reprezinta si particularitatile sistemelor educationale respective, posibilitatile de finantare sau sistemele de pregatire si testare pe care le pun la dispozitia tinerilor.



“Am vrut sa oferim cat mai multor tineri romani sansa de a afla cum se candideaza la o universitate internationala, cum se pregateste un dosar de admitere, cum se pot gasi bani pentru taxele de scolarizare, dar si cum este viata ca student in diferite tari ale lumii si care sunt sansele pe care le-ar putea avea dupa finalizarea studiilor”, au declarat Alexandru Ghita si Alexandru Manaila, organizatorii evenimentului.


Organizatorii se asteapta ca numarul candidatilor admisi in strainatate sa creasca simtitor dupa acest targ, nu numai pentru ca participantii au putut cunoaste mai bine conditiile de admitere si de finantare, ci si datorita parerii tot mai bune pe care si-au facut-o reprezentantii institutiilor internationale de invatamant despre romani.






Drumul de la Sf Sava la Harvard trece prin Massachusetts

Alexandru Manaila este student in anul trei la Harvard. Are insa “state” vechi in State. Alexandru a abandonat liceul Sf. Sava din Bucuresti, dupa primul an, si s-a inscris la unul din America. “Am fost foarte nemultumit de felul in care se desfasurau orele in Romania si am decis sa plec in SUA. Mi-am trimis dosarul si am fost admis la un liceu din Massachusetts. Am vrut sa stau un an, pentru a vedea daca ma acomodez.” Au trecut peste cinci ani si toti au fost de succes.


Alexandru a primit o sursa la facultate. si nu la oricare facultate. Pentru a intra la Harvard a recurs la admiterea rapida, din toamna. “Spre deosebire de admiterea obisnuita, din decembrie, la cea rapida nu poti opta decat pentru una-doua scoli si semnezi o declaratie ca daca te accepta te obligi sa te duci acolo.” Acum a inceput deja pregatirea pentru lucrarea de licenta. Este fericit ca indrumatorul sau este unul dintre cei mai mari economisti din SUA. Subiectul lucrarii se va axa pe piata muncii din Romania. Se gandeste ca aici se va intoarce, pentru ca sunt foarte multe oportunitati. Dar mai are multe de facut pana atunci in America.



A reusit sa fie admis intr-un stagiu de practica, la vara, intr-o banca foarte mare si cu traditie, pentru a lucra in domeniul strategiilor corporatiste, chiar alaturi de vicepresedintele companiei. “A fost un proces extrem de competitiv pentru a putea obtine acest loc de stagiu. Este foarte important pasul pe care am reusit sa-l fac pentru ca, daca dovedesti ca esti foarte bun, poti primi la sfarsitul stagiului o oferta.” Oferta are si partile ei mai putin atractive, daca te gandesti ca media programului de lucru in sistemul financiar este de 85-100 de ore pe saptamana. Alexandru are insa proiecte mari legate de viitorul carierei lui.




Admiterea la studii In SUA

Criterii de alegere a unui program universitar:

In SUA exista patru tipuri de institutii de invatamant superior: colegii de 2 ani; colegii de 4 ani; universitati; institute de specialitate pentru invatamant de arta, tehnologic etc. Colegiile de doi ani asigura doar prima parte a pregatirii universitare, studentii putandu-se transfera la colegii de 4 ani sau universitati. Studiile se incheie cu titlul Bacheor’s degree, echivalentul licentei din sistemul universitar romanesc. Programele de masterat pot fi urmate la colegiile de patru ani sau la universitati si dureaza unul sau doi ani.




Termene:
Pregatirea in vederea admiterii cu bursa necesita cel putin un an si jumatate.
Exemplu: tinerii care vor sa se inscrie la cursurile universitare care incep din toamna anului 2007 trebuie sa inceapa demersurile de informare si selectie a programelor de studii din luna aprilie 2006.




Sisteme de testare:
Testele standardizate TOEFL, SAT, GRE, GMAT pot fi sustinute si in Romania. Modalitatea cea mai ieftina si eficienta de pregatire o constituie frecventarea Centrului Educational Fulbright.
Informatii suplimentare cu privire la toate aceste teste se pot obtine pe site-urile: www.ets.org/toefl (TOEFL); www.collegeboard.com (SAT); www.gre.org (GRE); www.mba.com (GMAT).




Finantare:
Costurile unui an de studiu variaza intre 7.000 de dolari (la colegiile de 2 ani) si 45.000 de dolari. Criteriile de acordare a finantarilor combina performantele academice (demonstrate prin foaia matricola), cu rezultatele la teste si cu nevoile economice ale fiecarui candidat.




Informatii suplimentare:
Centrul Educational Fulbright: 021-231.90.15; Fax: 021-230.77.38,
site: https://www.usembassy.ro/Fulbright/eduadv.htm




Admiterea la studii In Germania

Criterii de alegere a unui program universitar:

In Germania exista 333 de institutii de invatamant superior, compuse din universitati teoretice (durata studiilor: 5-6 ani), universitati de stiinte aplicate (durata studiilor este mai mica si diferita in functie de profil: inginerie, economie, stiinte sociale, design si agricultura) si academii de arta si muzica.

In domeniile tehnice si reale se acorda o “Diploma”, iar in domeniile umaniste se acorda titlul de “Magister” (echivalentul licentei din sistemul universitar romanesc). Exista si programe internationale care se finalizeaza cu titlul “Bachelor” sau “Master”. Informatii suplimentare: www.studying-in-germany.de.


Pentru studentii care nu vorbesc germana exista “International Degree Programmes”. Informatii suplimentare: www.daad.de/idp.


Termene:
Pregatirea in vederea admiterii cu bursa la o institutie de invatamant superior necesita mai mult de un an.

Exemplu: cererea de admitere, adresata biroului de relatii externe, Akademisches Auslandsamt, a universitatii pentru care se opteaza, trebuie depusa pana la 15 iulie, pentru a intra in programul universitar care incepe in anul urmator. Pentru institutiile care sunt membre ASSIST, cererea de admitere este centralizata prin acest sistem. Informatii suplimentare se gasesc pe site-ul: www.uni-assist.de.


TESTE:
Pentru candidatii care vor sa urmeze un program sustinut in limba germana este necesara sustinerea testelor DSH sau TestDaF, acesta din urma putand fi sustinut si in Romania.


Finantare:
Selectia se face pe baza mediilor. In general, exista un numar special rezervat pentru studentii straini. La universitatile de stat, primul an de studiu este gratuit, de regula. La programele de master se percep taxe.


Serviciul German de Schimburi Academice (DAAD) este institutia care promoveaza o serie de programe de studii pentru care asigura candidatilor admisi burse de studii.
Informatii suplimentare:
Tel. 021-310.15.40;
e-mail: info@daad.ro.




Admiterea la studii In marea britanie

Criterii de alegere a unui program universitar:


In Marea Britanie sunt nenumarate institutii de invatamant superior si programe specifice. Alegerea se poate face prin informare directa de pe
site-ul: www.educationuk.org/. Programele universitare sunt cunoscute sub numele de “first degree” si se finalizeaza cu Bachelor of Arts sau Bachelor of Science, in functie de profilul ales.




Termene:
Pregatirea in vederea admiterii la un program de studii necesita aproximativ un an.
In cazul studiilor universitare, exista un sistem centralizat de inscriere prin intermediul Universities and Colleges Admissions Service (UCAS). Inscrierea se face electronic (www.ucas.com/apply). Inscrierile prin UCAS incep la 1 septembrie al anului anterior anului in care se intentioneaza inceperea studiilor.




Exemplu: in cazul elevilor, inscrierile incep cand intra in clasa a XII-a. Pentru studii medicale (medicina umana, veterinara si stomatologie), precum si pentru Oxford si Cambridge, inscrierile se incheie la 15 octombrie. Inscrierile pentru candidatii din Uniunea Europeana se incheie la 15 ianuarie, iar pentru cei din afara Uniunii Europene – la 30 iunie.
UCAS proceseaza inscrierile, informand candidatii in legatura cu ofertele ce le sunt facute de catre universitati.

Adresele de internet ale institutiilor se gasesc pe site-ul: www.educationuk.org. Pentru programele postuniversitare se pot obtine informatii pe site-ul: www.britishcouncil.org/ro/romania-learning-study-in-the-uk-postgraduate.htm.




Teste:
Candidatii pentru sistemul universitar trebuie sa aiba diploma de bacalaureat obtinuta cu note mari (minimum 8).
Cele mai multe universitati si colegii cer o dovada oficiala a nivelului de cunoastere a limbii engleze. Este recomandabil sa aflati din vreme pretentiile universitatilor, pentru a putea sustine un test de limba. Pentru examenele la Universitatea Cambridge, de exemplu, trebuie sa obtineti urmatoarele



rezultate:• International English Language Testing System (IELTS) – cel putin 6.
• Certificate in Advanced English (CAE) si Certificate of Proficiency in English (CPE) – minimum C.
Aceste teste de limba engleza pot fi sustinute la British Council.




Finantare:
Costurile difera de la o institutie de invatamant la alta. In general, se situeaza intre 8.000 si 13.000 lire sterline, iar la medicina, intre 18.500 si 24.000 lire sterline. Toate institutiile accepta studenti internationali pe baza de competitie. Detalii privind conditiile de admitere la studii cu bursa pot fi obtinute direct de la facultatea de profil.
Informatii suplimentare: www.britishcouncil.org/ro/




Admiterea la studii In spatiul francofon

Agentia Universitara a Francofoniei (AUF) are ca principal obiectiv promovarea cooperarii intre institutiile universitare care au ca limba de predare franceza. Numara 534 de institutii de invatamant superior, centre de cercetare si retele institutionale in toata lumea. Biroul pentru Europa are un sediu la Bucuresti si reuneste 56 de universitati din 13 tari.




Termene:
Trebuie sa va planificati riguros fiecare etapa cu un an inainte de data inceperii cursurilor.




Finantare:
AUF asigura programe de mobilitati, burse de studiu si de cercetare. Informatii suplimentare se pot obtine pe site-ul: www.auf.org/programmes/programme6. Tel.: 021-314.12.76; Fax: 312.12.66.
Informatii despre procedurile privitoare la candidatura pentru o bursa de studii in Franta se pot obtine direct de la Ambasada Frantei la Bucuresti. Detalii despre programe bursiere si institutii de profil se pot gasi pe site: https://www.ambafrance-ro.org/SCAC/FICHE/culteduc.html.
Informatii despre programe universitare si posibilitati de finantare a studiilor in Franta se pot lua si de la Serviciul de Cooperare si Actiune Culturala (Service de Cooperation et d’Action Culturelle),



Str. Emile Zola nr. 6, Sector 1, Bucuresti, cod 71272,
Tel. :021-231.05.15 / 16 / 17 / 18, Fax : 231.05.19.
Institutul Francez din Bucuresti, site: https://www.culture-france.ro, este o alta cale de informare pentru toti cei care doresc sa urmeze o forma de pregatire in Franta.

Cursuri

IRECSON

15 aprilie: Asistent relatii publice; Manager proiect; Agent de vanzari; Asistent manager; Manager resurse umane; Auditor intern de mediu in colaborare cu SGS; Auditor intern de calitate in colaborare cu SGS;




17 aprilie: Detectiv particular; Evaluator imobiliar; Standarde Internationale de Contabilitate; Agent imobiliar; Expert fiscal; Lichidator de intreprinderi; Manager financiar; Agent de asigurari; Administrator de credite;




29 aprilie: Formator; Sales Manager; Manager Marketing; Formare de formatori; cursuri de scurta durata: Tehnici de vanzare; Comunicare, Orientarea spre client, Managementul proiectelor, Negociere, Cultura organizationala, Managementul timpului;
Colegiul ACCA ofera programe de formare financiar-contabila, recunoscute international.
IATA/UFTAA FOUNDATION COURSES 2006 – specializare in turism, ticketing, calatorii




Cursuri de Limba engleza/ franceza/ germana/ italiana/ spaniola.


Informatii suplimentare:


Tel.: 021-313.20.92; 315.62.63; e-mail: cursuri@irecson.ro, https://www.irecson.ro.



AOTS – Association for Overseas Technical Scholarship – Japonia


Programe de training managerial si tehnologic, destinate nivelului executiv din organizatii.


Termene de inscriere:


10 aprilie: Corporate Management for Europe (12.07 – 25.07.2006, Osaka)


28 aprilie: Cross-Cultural Management (22.08 – 11.09.2006, Tokio)


28 aprilie: Innovative Operations Management (28.08 – 15.09.2006, Yokohama)


Cursurile se desfasoara in limba engleza.


Din totalul cheltuielilor aferente unui curs (transport, cazare, taxa de participare), guvernul japonez
suporta 75%.

Informatii suplimentare:
Tel.: 021-637.21.69; Mobil: 0745-68.75.11.



CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate


European Training Program in Human Resources Management. Programul cuprinde:


5-6 mai: Diferente care dezvolta organizatia


12-13 mai: Stil sanatos de viata profesionala


19-20 mai: Eficienta si echilibru personal


26-27 mai: Vrei ca businessul tau sa faca legea? Antreneaza- te!


Va puteti inscrie la maximumul dintre aceste cursuri.


Programul este destinat managerilor si specialistilor de resurse umane, furnizorilor de servicii de personal si este sustinut financiar de Uniunea Europeana si Fundatia pentru o Societate Deschisa.
Informatii suplimentare:


Tel: 0727.223.920; 031-103.17.57,


031-104.11.42, E-mail: achiriac@cpe.ro.





vitrina cartii

Editura Litera International continua sa ne impresioneze prin seria de lucrari promovate in colectia Enciclopedii vizuale. De curand, a fost lansata pe piata lucrarea
“Cristale si pietre pretioase”, in care ilustratiile color cu totul remarcabile redau formele, marimile si cele mai fine nuante de jocuri de culori ale celor mai faimoase si atragatoare creatii minerale ale naturii.

Autorii enciclopediei, R.F. Symes si R.R. Harding, ofera informatii nu numai asupra diverselor pietre pretioase, cum s-au format, cum se recunosc, unde pot fi gasite, cum se produc cristalele sintetice, ci prezinta si istoria aventuroasa a cristalelor celebre, dar si modul miraculos in care functioneaza un ceas cu cuart. Cei preocupati de sanatate, pot descoperi in aceasta enciclopedie efectele curative ale cristalelor, dar si piatra norocoasa.
Pentru achizitionare:

Tel./Fax: 021.319.63.93; 319.63.90;
e-mail: comenzi@litera.ro;
site: www.litera.ro.