Comisarul european Ylva Johansson a susținut că Bulgaria și România ar trebui să intre în Schengen în acest an, pentru a facilita schimbul de informații.
Ea a explicat că Uniunea Europeană trebuie să consolideze controalele privind vizele și securitatea la frontiere pentru a împiedica spionii ruși să intre în spațiul Schengen.
Ylva Johansson a declarat la Atena, în cadrul unei conferințe privind controlul frontierelor, că președintele rus Vladimir Putin „vrea să distrugă și Uniunea Europeană… Noi suntem o amenințare pentru el, avem democrație, libertate, prosperitate”.
„Avem nevoie de controale mai stricte asupra cererilor de viză și de mai multă securitate la frontierele noastre”, a adăugat ea.
Un nou sistem de schimb de informații în cadrul spațiului Schengen urmează să intre în vigoare la 7 martie, a precizat Ylva Johansson.
„În prezent, doar jumătate dintre cei care intră în UE cu viză sunt verificați de sistemul de schimb de informații din cadrul Schengen. Acest lucru înseamnă că avem o mulțime de ruși care nu sunt verificați”, a spus ea.
România ar urma să contribuie la schimbul de informații polițienești
Controalele biometrice sunt necesare în cazul în care oficialii folosesc pașapoarte false, a argumentat ea, menționând că aproximativ 400 de spioni ruși au fost expulzați din UE anul trecut.
În fața acestei nevoi de consolidare a controalelor la frontiere și a utilizării noilor tehnologii, comisarul a declarat că actualul buget al UE de „6,6 miliarde de euro pentru protecția frontierelor nu este suficient”.
Bulgaria și România ar trebui, de asemenea, să fie incluse în spațiul Schengen în acest an pentru a contribui la schimbul de informații polițienești, a spus ea.
Siegfried Mureșan, încrezător în șansa României
Despre șansele ca România să adere la Schengen în acest an a vorbit și europarlamentarul Siegfried Mureșan. El a arătat că românii nu mai trebuie să pună presiune pe ei înşişi în privinţa aderării la Spaţiul Schengen și că Guvernul României a procedat corect anul trecut.
”Cred că avem o şansă de a adera anul acesta la Spaţiul Schengen, dar cred că nu mai trebuie să punem presiune noi pe noi în spaţiul mediatic. Cred că anul trecut Guvernul a procedat corect, spunând oamenilor deschis şi preşedintele României a spus foarte clar «decembrie 2022 poate este o posibilitate de a intra în spaţiul Schengen».
E prima posibilitate, dar cu siguranţă nu este ultima. Noi, după aceea, în spaţiu public, am introdus acea dată 8 decembrie ca fiind ziua cea mare în care se va întâmpla sau nu se va întâmpla”, a declarat Siegfried Mureşan.