Un tribunal din Pakistan a decis ca YouTube, Facebook şi Wikipedia, trei dintre cele mai accesate site-uri web din lume, să fie blocate temporar din cauza din cauza unui concurs de desene care îl reprezintă pe profetul Mahomed.

Autoritatea pentru Telecomunicaţii din Pakistan (PTA) a blocat accesul la Facebook, YouTube şi anumite pagini ale enciclopediei online Wikipedia până la 31 mai, în urma deciziei unui tribunal din Pakistan sesizat de un grup de avocaţi.

Mişcarea Avocaţilor Islamici a depus o plângere la tribunal legată de concursul „Ziua desenelor cu Mahomed” (Draw Muhammad Day), care se desfăşoară pe reţeaua de socializare Facebook şi unde utilizatorii sunt invitaţi să posteze pe site desene reprezentându-l pe profet.

În urma cu patru ani au avut loc proteste violente în numeroase ţări musulmane după publicarea unei caricaturi a profetului în mai multe ziare daneze apoi în alte ţări din Europa. În luna iunie a anului 2008 a avut loc un atentat sinucigaş împotriva ambasadei Danermacei la Islamabad, soldat cu şase morţi, dintre care un danez.

Tot  în 2008, Pakistanul a blocat accesul la YouTube. Oficialii Facebook au declarat că „deşi conţinutul nu încalcă regulamentul site-ului înţelegem că este posibil să nu fie legal în anumite ţări. În aceste cazuri abordarea este de a restricţiona accesul la conţinut”.

SURSA: BBC