Yuri Alexeevici Gagarin, primul om în spaţiu, este aniversat astăzi de ruşi la Moscova, dar şi de Google care a modificat logo-ul tradiţional cu unul dedicat cosmonautului.
Yuri Gagarin a fost primul om care a ieşit în spațiu la 12 aprilie 1961. Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la acest eveniment, astăzi are loc la Kremlin o ceremonie, unde preşedintele rus Dmitry Medvedev va susţine un discurs şi va decora cosmonauţii şi veteranii cuceririi spaţiului.
Printre aceştia se va număra şi Dumitru Prunariu, singurul român care a ajuns în cosmos. Spre seară e programat un imens foc de artificii. 50 de salve vor lumina cerul la Moscova pentru a marca performanţa lui Yuri Gagarin.
Yuri Gagarin a murit pe 27 martie 1968, ora 10.31 dimineaţa. Versiunea oficială este aceea că avionul MiG-15UTI în care se afla Gagarin şi copilotul Vladimir Sereghin s-a prăbuşit în apropierea satului Novoselovo, la 18 km de oraşul Chirjaci, regiunea Vladimirskoe (190 km la est de Moscova).
Despre moartea lui Gagarin au circulat tot felul de ipoteze, cum că ar fi fost o eroare de pilotaj coroborată cu o defecţiune tehnică a aparatului, sau o fost vorba de o asasinare comandată de Leonid Brejnev.
Omul care l-a salvat pe Gagarin
Când a urcat la bordul navetei Soyuz 1, astronautul sovietic Vladimir Komarov ştia că va muri. De ce nu a refuzat? Pilotul de rezervă ar fi fost prietenul său, Yuri Gagarin. De ce Soyuz 1, cu peste 200 de probleme tehnice, nu a rămas la sol? Pentru că se împlineau 50 de ani de la Revoluţia Bolşevică, iar Brejnev dorea un eveniment măreţ.
Răspunsurile la aceste întrebări au venit abia după 44 de ani, odată cu lansarea cărţii "Starman: The Truth Behind the Legend of Yuri Gagarin" (Jamie Doran şi Piers Bizony, Walker Publishing). Lucrarea celor doi reface cariera astronautului rus – socotit erou naţional – şi include detalii în premieră de la eşecul misiunii Soyuz 1, din 24 aprilie 1967. Mărturiile din "Starman" arată că atât Gagarin, cât şi Komarov, ştiau că pilotul navei va muri.
Remuşcările lui Gagarin
Naveta Soyuz s-a prăbuşit, iar din corpul lui Komarov a fost recuperat un singur os, de la călcâi. Komarov a fost înmormântat cu onoruri militare, sovieticii organizând o amplă ceremonie. O fotografie datată 26 aprilie 1967 o prezintă pe soţia lui Komarov sărutând tabloul cu chipul fostului ei soţ, în timpul ceremoniei din Piaţa Roşie.
Potrivit cărţii Starman, Gagarin a mers imediat după tragedie la Russayev. Iată pasajul care redă întâlnirea celor doi:
"În 1967, Gagarin era foarte diferit de tânărul curajos şi fără griji din 1961. Simţea un copleşitor sentiment de vină pentru moartea lui Komarov. La un moment dat, Gagarin a spus (lui Russaiev): "Trebuie să mă întâlnesc personal cu Brejnev". Era deprimat că nu a fost capabil să îl determine pe Brejnev să anuleze misiunea".
"Voi merge la el – ar fi continuat Gagarin – iar dacă voi afla că ştia totul despre problemele navei şi, totuşi, nu a făcut nimic, atunci nu ştiu exact ce voi face".
Circulă zvonul că Gagarin ar fi mers până la urmă la Brejnev şi i-ar fi aruncat un pahar cu băutură în faţă. Dar nu există dovezi, mărturii în acest sens.
Cert este că Gagarin a murit într-un accident aviatic, în 1968. Cu un an înainte ca americanii să păşească pe Lună.
<iframe title="YouTube video player" width="480" height="390" src="https://www.youtube.com/embed/J2C1FkPz5vU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>