Reuşită importantă pentru Turcia, în contextul crizei internaţionale a energiei. Preşedintele Erdogan anunţă că exploatarea unui important zăcământ de gaze naturale, descoperit în urmă cu doi ani, ar trebui să înceapă în 2023.
Turcia a dat lovitura la Marea Neagră!
Turcia ar putea începe să folosească gazele din zăcământul Sakarya din Marea Neagră de anul viitor
Mai exact, este vorba despre un important zăcământ de gaze naturale din apele teritoriale ale Turciei, care ar trebui să intre în exploatare din 2023.
Lucrările au fost accelerate, pentru ca zăcământul respectiv să fie conectat la infrastructura naţională, a declarat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, citat de jurnaliştii agenţiei Reuters.
Liderul de la Ankara s-a aflat, sâmbătă, la evenimentul de inaugurare a unei conducte de gaze naturale în nordul provinciei Kastamonu. Cu această ocazie, Erdogan a anunţat că forarea a 9 din cele 10 puţuri din prima fază a zăcământului de gaze Sakarya, de pe fundul mării Mării Negre, a fost finalizată.
„Sperăm că vom începe să folosim aceste gaze anul viitor”, a declarat preşedintele Turciei.
Zăcământul de gaze naturale Sakarya din Marea Neagră a fost descoperit în largul coastelor de nord ale Turciei în anul 2020 şi, de atunci, volumul acestuia a fost estimat la 540 de miliarde de metri cubi (bcm).
Turcia a construit „o bază energetică” în Sakarya şi va deveni o piaţă de referinţă pentru gaze naturale, cu includerea livrărilor interne, a mai indicat, sâmbătă, preşedintele Erdogan.
„Ne pregătim să construim o piaţă avansată a gazelor naturale în care mai multe produse, mai multe contracte se unesc pentru a forma preţuri de referinţă”, a adăugat liderul de la Ankara în discursul său.
Relaţiile dintre Turcia şi Rusia în domeniul gazelor naturale
Reamintim că, în urmă cu câteva zile, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că un hub de gaze naturale ar putea fi înființat în Turcia destul de repede și a prezis că mulți clienți din Europa vor dori să semneze contracte.
Putin a propus Turcia ca bază pentru aprovizionarea cu gaze naturale la începutul acestei luni, după ce gazoductele Nord Stream de sub Marea Baltică au fost avariate în septembrie de explozii. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că este de acord cu ideea.
Liderul de la Kremlin a declarat că este foarte dificil să lucreze direct cu partenerii comerciali europeni.
„Este mai ușor pentru noi să lucrăm cu Turcia. Președintele Erdogan este un om de cuvânt … și este mai ușor pentru noi să controlăm Marea Neagră”, a declarat Putin într-o conferință de presă televizată.