Ministerul de Externe (MAE) rus a declarat joi prin vocea purtătoarei de cuvânt, Maria Zaharova, că dacă Statele Unite vor decide să livreze Kievului rachete cu rază mai lungă de acţiune, atunci vor încălca o „linie roşie” şi vor deveni „parte directă la conflict”, informează Reuters.

Într-un briefing de presă, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a adăugat că Rusia „îşi rezervă dreptul de a-şi apăra teritoriul”.

Trimiterea rachetelor către Ucraina nu a fost confirmată de către autoritățile de la Washington

SUA a livrat Ucrainei rachete avansate care pot lovi ţinte la distanţe de până la 80 km, însă acest lucru nu a fost comunicat public până acum. Trimiterea rachetelor către Ucraina nu a fost confirmată de către autoritățile de la Washington. Oficiali americani au afirmat că Ucraina s-a angajat că nu va folosi rachete americane pentru a lovi teritoriul Rusiei.

„Dacă Washingtonul decide să furnizeze rachete cu rază mai lungă Kievului, atunci va trece o linie roşie şi va deveni parte directă la conflict”, a spus Zaharova.

Ucraina a cerut şi a primit cantități uriașe de armament de la Statele Unite şi alţi aliaţi occidentali pentru a o ajuta să reziste în faţa războiul declanșat de Rusia în luna februarie.

Joi, într-un interviu la postul MSNBC, John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, a afirmat că Statele Unite pregătesc un nou pachet de asistenţă de securitate pentru Ucraina, despre care nu a dat însă detalii.

SUA a promis Ucrainei ajutor în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari la sfârșitul lunii august

Pachetul include sisteme avansate de apărare sol-aer, până la 24 de sisteme radar de contra-artilerie, aproape 250.000 de cartușe de artilerie, drone și piese de schimb, a spus Pentagonul. De asemenea, include finanțare pentru instruirea forțelor ucrainene cu privire la modul de utilizare a armelor furnizate de Occident.

Oficialii apărării americani au declarat că angajamentul de 2,98 miliarde de dolari va include achiziția de arme și muniții de la contractorii de apărare. În timp ce alte companii de apărare internaționale ar putea furniza muniții în următoarele luni, administrația Biden a spus că obținerea armelor promise Ucrainei poate fi o „investiție pe mai mulți ani”. Unele arme ar putea dura până la trei ani să ajungă, au precizat oficialii apărării.