"Suntem plătiţi cu 36 de pesos (aproximativ 1,8 dolari) pe tonă. Dacă nu tai trestie nu câştigi", a declarat Enrique Gonzalez, unul din muncitorii zilieri care câştigă 600-700 de pesos pe zi (30-37 dolari), un salariu care le permite să acopere nevoile familiilor lor.
O mare parte din populaţia din Atencingo lucrează în industria trestiei de zahăr.
Însă chiar înainte de renegocierea acordului de liber schimb nord-american, pe care preşedintele SUA, Donald Trump îl consideră defavorabil pentru ţara sa, o parte din stocurile de zahăr mexican ar putea rămâne blocate la frontiera cu SUA.
Mexicul trebuie să ajungă la un acord înainte de data de 5 iunie pentru a evita introducerea de taxa vamale la zahăr de către SUA, taxe care ar putea ajunge până la 80% din valoarea exporturilor. Aceste taxe ar reprezenta un pericol real în condiţiile în care, în 2016, Mexicul a exportat peste un milion de tone de zahăr spre vecinul din nord.
Introducerea de taxe vamale la zahăr ar trimite, de asemenea, un semnal prost înainte de debutul procedurilor de renegociere a acordului de liber schimb nord-american, care ar urma să înceapă în luna mai.
"Aceasta ar obliga Guvernul mexican să adopte o poziţie de negociere mai dură, atât politic cât şi economic", a explicat Alejandro Luna, un avocat specializat în dreptul comercial.
Potrivit acordului de liber schimb nord-american, zahărul produs în Mexic intră în SUA fără taxe vamale, începând din 2008. La rândul său, piaţa mexicană este deschisă pentru importurile americane de fructoză, un produs extras din fructe care este utilizat în principal în industria băuturilor.
Companiile americane acuză Mexicul de dumping pentru că îşi exportă zahărul la preţuri mai mici decât cele practicate pe piaţa internă. Guvernele celor două ţări au semnat deja, în 2014, un acord care limitează cantităţile de zahăr exportate de Mexic. La începutul acestei luni, ministrul mexican al Economiei a acuzat companiile americane că vor să elimine zahărul provenit din Mexic de pe piaţa americană.
Pentru producătorii mexicani miza este una importantă. La Atencingo, recoltarea sau procesarea trestiei de zahăr angajează populaţia locală din noiembrie şi până în luna mai. În restul anului, o mare parte din cei 11.000 de locuitori ai acestui oraş lucrează în construcţii sau pleacă la muncă în nordul ţării, în special în statul Sonora, pentru a participa la recoltatul strugurilor.
AGERPRES