Cercetări din ce în ce mai frecvente, din toată lumea, au arătat efectele negative ale consumului excesiv de zahăr asupra sănătății, cu recomandări clare de a limita consumul acestui produs la mai puțin de 10% din aportul caloric zilnic al unei persoane.
Conform CNN, cercetătorii din China și Statele Unite au considerat că, înainte de a dezvolta politici detaliate de restricționare a consumului de zahăr, „calitatea dovezilor existente trebuie să fie evaluată cât mai bine”, susține studiul publicat în revista The BMJ.
Diabet, obezitate, hipertensiune arterială, atac de cord, accident vascular cerebral
Într-o analiză amplă a peste 70 de meta-analize, care au inclus 8.601 de studii, consumul ridicat de zahăr a fost asociat cu riscuri semnificativ mai mari asupra sănătății, inclusiv diabet, gută, obezitate, hipertensiune arterială, atac de cord, accident vascular cerebral, cancer, astm, carii, depresie și deces timpuriu.
Zaharurile libere, tipul de zahăr pe care s-au concentrat autorii, sunt adăugate în timpul procesării alimentelor și care se găsesc în mod natural în siropuri, miere, suc de fructe, suc de legume, piureuri, paste și produse similare în care structura celulară a alimentelor a fost defalcată, conform Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA. Această categorie nu include zaharurile care apar în mod natural în lactate, fructele și legumele întregi din punct de vedere structural.
Studiul „oferă o imagine de ansamblu”
Studiul „oferă o imagine de ansamblu utilă a stării actuale a științei privind consumul de zahăr și confirmă că un consum excesiv de zahăr poate cauza probleme”, explică dr. Maya Adam, directorul Health Media Innovation și profesor de pediatrie la Stanford University School of Medicine, care nu a fost implicată în studiu.
„Studii ca acesta sunt utile pentru a-i sfătui pe oameni că schimbările aparent mici, cum ar fi eliminarea excesului de zahăr, cum ar fi băuturile îndulcite cu zahăr, pot îmbunătăți semnificativ sănătatea”, afirmă dr. Leana Wen, profesor de sănătate publică la Universitatea George Washington.
Legătura dintre zahăr și boli
Dovezile unei legături între zahăr și cancer au fost limitate și controversate și necesită mai multe cercetări, au spus autorii studiului. Conform studiului, anumite lucruri se pot explica prin efectele cunoscute ale zahărului asupra greutății: consumul ridicat de zahăr a fost asociat cu obezitatea, care este un factor de risc major pentru diferite tipuri de cancer. Același lucru este valabil și pentru bolile cardiovasculare.
„Aportul de zahăr poate duce la inflamație în organism, iar asta poate provoca stres asupra inimii și vaselor de sânge, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale”, a declarat pentru CNN cercetătorul Brooke Aggarwal. S-a descoperit că alimentele foarte procesate, care pot conține zahăr în cantități mari, cresc inflamația, un factor de risc pentru depresie.
„Carbohidrații întregi din alimente durează mai mult pentru a se descompune în zaharuri simple, iar o parte din ei, fibrele, nu pot fi descompuse deloc”, a spus Adam. „Asta înseamnă că cerealele integrale, intacte, nu provoacă aceleași creșteri ale glicemiei pe care le avem atunci când mâncăm zahăr. Zahărul din sânge declanșează creșteri de insulină, care ne pot destabiliza glicemia și pot fi cauza de bază a problemelor de sănătate pe termen lung”, afirmă el.
Oamenii ar trebui să limiteze aportul de zahăr la mai puțin de 25 de grame (aproximativ 6 lingurițe, pe zi)
În combinație cu îndrumările Organizației Mondiale a Sănătății, Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului și Institutului American de Cercetare a Cancerului, descoperirile actuale sugerează că oamenii ar trebui să limiteze aportul de zahăr la mai puțin de 25 de grame (aproximativ 6 lingurițe, pe zi). Există atât de mult zahăr în doi biscuiți cu ciocolată sau o înghețată de fructe încât oamenii ar trebui să încerce să le evite. Autorii recomandă și reducerea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr la aproximativ 200 până la 355 ml pe săptămână. Pentru a schimba tiparele de consum de zahăr, autorii consideră că „este nevoie urgentă de o combinație de educație și politici de sănătate publică pe scară largă, la nivel mondial”. Dar există unele schimbări pe care le putem începe chiar de mâine, susțin autorii.