Prognoza meteo ANM. Pericol de avalanșe în Munții Făgăraș
Prognoza meteo ANM. În cursul ultimelor 48 de ore, zăpada s-a acumulat constant. Cel mai gros strat de zăpadă înregistrat în România a depășit pragul de 200 de centimetri. Salvamontiștii trag un semnal de alarmă cu privire la creșterea riscului de avalanșe.
Conform avertismentelor meteorologice, există un pericol major, clasificat la gradul patru din cinci, de producere a avalanșelor în Munții Făgăraș, la altitudini ce depășesc 1.800 de metri, în zona turistică Bâlea Lac. Aici, la o stație meteo, se înregistrează cel mai mare strat de zăpadă măsurat. Au fost înregistrați în prezent 208 centimetri, conform Buletinului nivometeorologic.
„În anumite cazuri, unele avalanşe pornite de la altitudini de peste 1.800 m pot coborî sub această altitudine”, potrivit experților în meteorologie din Sibiu.
În Munții Făgăraș, la altitudini sub 1.800 de metri, pericolul de avalanșă este evaluat ca fiind moderat, clasificat la gradul doi, conform meteorologilor.
Căderile abundente de zăpadă afectează mai multe județe din întreaga Românie. Se estimează că vor exista precipitații slabe cantitativ, sub formă de ninsoare. Ele își vor face apariția în nordul și centrul Moldovei. Pe de altă parte, în sudul Moldovei, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, precum și în sudul și estul Transilvaniei, se vor înregistra precipitații mixte.
În regiunile Carpaților Orientali și Meridionali, se așteaptă ninsori moderate pe alocuri, cu o cantitate estimată de 10 până la 15 litri pe metru pătrat, iar în urma acestora se va forma un nou strat de zăpadă.
Elena Mateescu anunță temperaturi în creștere în weekendul 23-24 martie
Elena Mateescu, șefa ANM, a comunicat că în perioada weekendului următor se prognozează o semnificativă creștere a temperaturilor.
„La acest sfârșit de săptămână valorile de temperaturi vor fi în creștere astfel încât să contăm pe limite ce pot depăși, mai ales în sudul țării, 17 18° grade”, a precizat meteorologul.
Înainte de aceasta, însă, se vor înregistra ninsori în diverse regiuni ale țării.
„Astăzi și mâine vor mai continua ninsorile în special în zona montană înaltă, acolo unde și rafalele vor fi susținute, vorbim de viteze de 70-80 km/h. Nu în ultimul rând, și în zonele mai joase de relief, 40-50 de km/h.
Temperaturile vor fi mai coborâte în special în jumătatea estică a țării, acolo unde și la această oră înregistrăm valori care nu depășesc 7…8° C, cel mai frig în jumătatea nordică a Moldovei, 3…4°C.
În zona montană înaltă valorile de temperaturi sunt negative, cel mai frig este la Vârful Omu, -8°, dar și în masivele montane din partea estică a țării, Călimani, -6°, sau Ceahlău Toaca -5°.
În capitală avem doar 4…5°, în timp ce în sud-vestul țării, de pildă la Calafat, 16°, sau Drobeta Turnu Severin, 15 grade”, a declarat Elena Mateescu pentru Antena 3 CNN.