Zara, Next sau Prada vând haine produse de uigurii exploataţi în condiţii inumane în China

Zara, Next sau Prada beneficiază de pe urma muncitorilor exploataţi forţat. Mai exact, un raport indică faptul că „volum substanțial de haine” care ajunge pe rafturile acestor magazinele celebre provine din fabrici în care muncitorii lucrează în condiţii greu de imaginat.

Practica muncii forțate a uigurilor în China persistă, inclusiv în fabricile chineze care furnizează o parte din produsele lor textile unor renumite branduri din Europa. Raportul a fost comandat de grupul socialist din Parlamentul European. El a fost publicat chiar azi, 6 decembrie, transmite agenţia AFP.

„Un volum substanţial de haine purtând marca muncii forţate a uigurilor intră în UE fără nicio restricţie”, afirmă cercetătorii laboratorului de studii privind munca forţată al Universităţii Hallam din Sheffield (Marea Britanie).

Aceştia au colaborat la realizarea cercetării cu ONG-uri ce luptă pentru drepturilor minorităţii musulmane uigure.

Raphaël Glucksmann (Place publique), eurodeputat francez de stânga, este cel care a solicitat acest raport, în numele grupului socialist din Parlamentul European (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor).

Hainele provenite din aceste fabrici din China ar putea ajunge la circa 39 de mărci celebre

Potrivit raportului, aproximativ 39 de mărci de îmbrăcăminte bine-cunoscute pot fi încadrate la categoria „risc ridicat” de a fi produse de către uigurii constrânși să lucreze forțat.

Specialiştii de la laboratul Universităţii Hallam au identificat cel puțin patru producători chinezi de textile care au utilizat muncă forțată. Produsele lor au fost ulterior comercializate sub mărci de renume precum Zara, Next sau chiar Prada.

De peste zece ani, autoritățile chineze au impus măsuri draconice în Xinjiang (nord-vest) în numele combaterii terorismului. Totul s-a întâmplat după o serie de atacuri sângeroase atribuite de putere uigurilor. Aceste măsuri, care includ muncă forțată și lagăre de reeducare, au devenit şi mai intense din anul 2017.

Raphaël Glucksmann a atras atenția asupra represiunii împotriva uigurilor încă din 2019, ceea ce i-a adus sancțiuni din partea autorităților chineze în 2021.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a indicat marți că va aborda problema acestor sancțiuni cu partea chineză în timpul summit-ului UE-China, programat pentru joi.

În dimineața zilei de joi, Ursula von der Leyen are programată şi o întâlnire cu președintele chinez Xi Jinping.