Există mai multe modalități de a susține roșiile pe măsură ce cresc. Mulți consideră că zațul de cafea ar putea fi ingredientul secret pentru cultivarea cu succes a tomatelor, dar specialiștii susțin că este total greșit. Pentru asta există și o explicație.
NU este ingredientul secret pentru creșterea cu succes a tomatelor
Zațul de cafea este apreciat ca un fertilizator foarte valoros, dar ceea ce contează sunt elementele chimice rezultate din descompunerea sa. Cu toate acestea, potrivit experților citați de The Spruce, zațul de cafea NU este ingredientul secret pentru creșterea cu succes a tomatelor sau un înlocuitor al îngrășămintelor.
Deși zațul cafelei conține unele componente de care plantele au nevoie, ele sunt ineficiente dacă nu sunt descompuse de organismele dintr-o grămadă de compost.
Mitul zațului de cafea
Zațul de cafea conține azot (aproximativ două procente) și urme de fosfor și potasiu, necesare creșterii plantelor. Dar, împrăștierea zațului de cafea în partea de sus a solului sau prelucrarea lui nu este eficientă.
Reziduurile de cofeină din zațul de cafea pot suprima efectiv germinația și încetinesc creșterea unor plante.
Pământul nu eliberează componentele benefice, până când organismele din sol nu le descompun, iar asta poate dura luni de zile într-o grămadă de compost.
Cea mai bună modalitate de a folosi zațul de cafea pentru plantele de roșii este să-l adăugați în grămada de compost de frunze sau la tunsul ierbii. Întoarceți grămada de compost și apoi utilizați amestecul organic pentru a îmbogăți grădina sau solul din container, înainte de a adăuga plantele de roșii.
Ar trebui să folosiți zațul de cafea pentru a fertiliza roșiile?
Zațul de cafea nu trebuie folosit ca unic îngrășământ pentru plantele de tomate. Pământul nu are echilibrul nutritiv necesar roșiilor pentru a se dezvolta, iar adăugarea anumitor nutrienți va afecta pH-ul solului.
Plantele de tomate pot tolera solurile ușor acide, până la pH 5,5. Dar vor fi mai sănătoase și mai productive atunci când pH-ul solului este undeva de 6,0 până la 6,8.
Să presupunem că folosiți pământ bogat organic (care poate conține zaț de cafea compostat). În acest caz, este posibil să nu fie nevoie să adăugați o cantitate mare de îngrășământ când plantați roșii sau pe tot parcursul sezonului de vegetație.
Beneficiile îngrășământului tradițional
Zațul de cafea conține doar două procente de azot și câteva urme de fosfor și potasiu. Este nevoie de săptămâni sau luni pentru ca zațul să se descompună suficient pentru a elibera acești nutrienți în sol.
Majoritatea plantelor de tomate beneficiază de aplicarea de câteva ori a unui îngrășământ echilibrat, pe tot parcursul sezonului de vegetație. Evitați să utilizați un îngrășământ cu conținut ridicat de azot, deoarece veți obține o creștere excesivă a frunzelor și mai puține fructe.
Nivelurile adecvate de potasiu și fosfor au efecte pozitive asupra conținutului de zahăr și acid din fructe. Fertilizarea adecvată produce roșii cu mai mulți carotenoizi, care promovează sănătatea, și licopen, benefic nutriției.
Cât de des pot pune zaț de cafea în plantele de roșii
Un strop de zaț de cafea amestecat în sol, înainte de plantarea roșiilor nu va dăuna plantelor. Cu toate acestea, nu trebuie adăugat zaț suplimentar în sol în timpul sezonului de creștere.
Utilizarea excesivă permite reziduurilor de cofeină din zaț să suprime germinarea și să încetinească creșterea plantelor.
La ce plante nu ar trebui să punem niciodată zaț de cafea
Folosirea zațului în cultivarea unor legume precum broccoli, praz, ridichi sau la floarea soarelui a dus la o creștere mai slabă în toate tipurile de sol, cu sau fără îngrășământ suplimentar.
Plante precum liliacul și lavanda preferă solul alcalin, așa că adăugarea zațului de cafea ușor acid le va dăuna. Cofeina din zaț poate dăuna și mușcatelor.