Cercetătorii de la Royal Melbourne Institute of Technology University (RMIT) din Australia au dezvoltat o metodă pentru a face betonul cu 30% mai rezistent. Și nu printr-o procedură sofisticată, ci cu ajutorul zațului de cafea reciclat. Echipa de la Facultatea de Inginerie din cadrul RMIT e a dezvoltat o tehnică specială pentru a produce beton cu 30% mai rezistent, transformând zaţul de cafea în ”biochar” ( bio-cărbune vegetal) printr-un proces cu consum redus de energie, fără oxigen.
Oamenii de știință au reușit asta transformând zațul de cafea reziduală în biochar
Oamenii de știință au reușit acest lucru transformând zațul de cafea reziduală în biochar – o substanță asemănătoare cărbunelui obținut prin arderea materialului organic la temperaturi ridicate – folosind un proces cu energie scăzută și fără oxigen la 350 de grade Celsius, potrivit Constructionmanagement. Cu o piață a construcțiilor în plină expansiune la nivel global și o cerere din ce în ce mai mare de beton, descoperirea lor poate schimba radical modul în care se va construi.
Primul studiu care demonstrează că zațul de cafea poate fi folosit pentru a îmbunătăți betonul
Zațul de cafea uzat (SCG) a fost uscat și încălzit la diferite temperaturi, înainte de a fi supus unui proces fără oxigen cunoscut sub numele de piroliză. În cadrul acestui proces, moleculele organice vibrează și se descompun în componente mai mici, creând biochar. Biocharul a fost apoi adăugat în diferite procente în cimentul Portland ca înlocuitor pentru agregatul fin – în acest caz, nisip natural. Betonul proaspăt a fost turnat în matrițe și controlat pentru a elimina pungile de aer.
Probele au fost întărite la temperatura camerei timp de 24 de ore, deformate și întărite într-un rezervor de apă la aproximativ 22 °C până la momentul testării. Studiul, publicat în Journal of Cleaner Production, este primul care demonstrează că zațul de cafea poate fi folosit pentru a îmbunătăți betonul. ”În fiecare an, omenirea produce 10 miliarde de kilograme de deșeuri de cafea la nivel global.
Mare parte din această cantitate ajunge la gropile de gunoi. Eliminarea deșeurilor organice reprezintă o provocare pentru mediu, deoarece acestea emit cantități mari de gaze cu efect de seră, inclusiv metan și dioxid de carbon, care contribuie la schimbările climatice”, explică inginerul Rajeev Roychand de la Universitatea RMIT.
Echipa lucrează și la crearea de biochar din alte surse de deșeuri organice, inclusiv lemn
Autorul principal, Dr. Shannon Kilmartin-Lynch, cercetător la RMIT, a adăugat că industriile de construcții din întreaga lume ar putea juca un rol în transformarea zațului de cafea într-o resursă valoroasă. Cercetătorii avertizează că trebuie să evaluată acum durabilitatea pe termen lung a produsului lor.
Se lucrează la testarea modului în care funcționează hibridul de cafea-ciment în timpul ciclurilor de îngheț/dezgheț, absorbție de apă, abraziuni și mulți alți factori de stres. Echipa lucrează și la crearea de biochar din alte surse de deșeuri organice, inclusiv lemn, deșeuri alimentare și deșeuri agricole. „Cercetarea este în stadii incipiente, dar aceste descoperiri oferă o modalitate inovatoare de a reduce considerabil cantitatea de deșeuri organice care ajung la groapa de gunoi”, spune Kilmartin-Lynch.
Echipa spune că tehnica este mai eficientă din punct de vedere energetic, deoarece necesită temperaturi mai scăzute decât de obicei.