'S-a spus că datele tehnice ale serviciilor secrete americane şi fotografii din satelit confirmă lansarea rachetei din zona controlată de rebeli. Întrebare: unde sunt aceste date? De ce nu au fost furnizate publicului?', s-a întrebat retoric generalul rus, într-o intervenţie la postul de televiziune Rossia-24.
Referitor la probe, ministrul rus a sugerat că partea americană 'posibil că încă le mai prelucrează'.
La Washington, un purtător de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat miercuri seara că Statele Unite ar putea dezvălui informaţii suplimentare, provenind de la serviciile secrete, cu privire la catastrofa aeriană din estul Ucrainei, conform Ria Novosti.
'Comunitatea de informaţii se pregăteşte să dea publicităţii o cantitate importantă de date' cu privire la această tragedie, a indicat reprezentantul preşedintelui SUA.
O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Marie Harf, a declarat că Ucraina nu putea, pur şi simplu, să doboare avionul de linie malaezian.
'Ruşii declară că un avion de luptă Su-25 ucrainean ar fi putut să doboare Boeing 777 cu o rachetă aer-aer. Noi credem că un astfel de atac nu este posibil', a afirmat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.
'Fotografii de la locul accidentului arată stricăciuni care corespund celor făcute de o rachetă sol-aer şi ceea ce vedem nu se potriveşte cu daunele care ar putea fi provocate de o rachetă de tipul aer-aer', a spus Marie Harf.
În plus, argumentează ea, sistemele ucrainene sol-aer Buk nu puteau doborî la 17 iulie avionul malaezian, deoarece se aflau dincolo de raza în care ar fi putut lovi aparatul de zbor.
Ministerul rus al Apărării a prezentat luni o serie de date radar şi din satelit din care rezultă că locul în care se presupune că a fost lovit avionul malaezian se încadrează în zona de acţiune a sistemelor de rachete sol-aer ucrainene şi că, în plus, a reperat un avion de luptă Su-25 ucrainean pe acelaşi culoar de zbor şi la aceeaşi altitudine cu avionul malaezian.
În replică, NATO a declarat miercuri că fluxul de arme din Rusia în estul Ucrainei a crescut în ultimele săptămâni şi a continuat şi după catastrofa aeriană din 17 iulie.
Moscova – care încearcă să recurgă de la începutul săptămânii la un contraatac informaţional pentru a semăna îndoieli cu privire la varianta doborârii avionului malaezian de către o rachetă a sistemului rus Buk-M1 de către rebeli, asistaţi sau instruiţi de ofiţeri ruşi – susţine că SUA nu pot, pur şi simplu, să confecţioneze în mod deschis date care să provină de la sateliţi în ceea ce priveşte Boeingul malaezian. Washingtonul ar şti foarte bine că Moscova deţine informaţii din zona tragediei şi în cazul în care ar livra un fals, Rusia ar putea foarte uşor demonta probele americane.AGERPRES