Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene (Eurocontrol) spune că zborurile comerciale nu vor fi anulate cu ocazia celui mai mare exerciţiu aerian al NATO.
Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene (Eurocontrol) a precizat că sunt șanse foarte mici ca zborurile comerciale să fie anulate de din cauza exercițiului de desfășurare aeriană organizat de Alianța Atlanticului de Nord (NATO). Evenimentul, care este programat pentru luna iunie, este cel mai mare de acest fel din istorie.
Precizările Organizației Europene pentru Siguranța Navigației Aeriene vin în contextul în care industria aviatică din Germania a exprimat îngrijorări în acest sens.
Unul dintre cele mai mari exerciții de apărare aeriană ale NATO
Germania, Țările de Jos și Republica Cehă au organizat împreună unul dintre cele mai mari exerciții de apărare aeriană ale NATO, denumit în mod corespunzător „Air Defender 2023”, care va reprezenta o oportunitate pentru națiunile aliate de a participa la exerciții coordonate în spațiul lor aerian comun.
Deoarece spațiul aerian ucrainean a fost închis imediat după ce Rusia a lansat războiul său neprovocat de agresiune în 2022, companiile aeriene civile nu au avut altă opțiune decât să își schimbe rutele de călătorie pentru a se deplasa mai la sud. Acest lucru a dus, la rândul său, la o concentrare sporită a traficului aerian în regiunea sudică a Europei.
Problemele din aviație au fost agravate
Controlorii de trafic aerian francezi sunt în prezent în grevă, protestând împotriva politicilor de muncă ale angajatorului lor. Aceste greve au agravat problemele deja existente în domeniul aviației în mai multe țări, zborurile comerciale fiind expuse riscului de anulare și de potențiale întârzieri ale călătoriilor din cauza perturbării continue a gestionării traficului aerian.
Industria aviatică germană și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu potențialul efect negativ pe care exercițiul Air Defender 2023 l-ar putea avea asupra sectorului aviației comerciale din această țară. Grupul industrial BDLS a solicitat o creștere a coordonării între autorități și companiile aeriene ca mijloc de diminuare a potențialelor repercusiuni.
”O acţiune coordonată va permite ca acest eveniment militar major să aibă loc şi, în acelaşi timp, să fie asigurat şi traficul aerian civil, cu cel mai mic impact posibil în ceea ce priveşte întârzierile de trafic aerian şi acţiunile de redirecţionare”, mai spune Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene (Eurocontrol).