După Sărbători, turiştii sunt ademeniţi cu preţuri extrem de mici pentru biletele de avion low-cost. În această perioadă, unele companii aeriene lansează promoţii ce oferă fie bilete cu preţ zero, fie scutirea de la plata taxelor de aeroport.

În acest an, omul de afaceri Cristian Ţânţăreanu a petrecut revelionul la Bad Gastein, o staţiune de schi de lângă Salzburg (Austria). El a apelat la o agenţie de turism care în pachetul all inclusive, al cărui cost a fost de până în 1.000 de euro de persoană, i-a oferit o cursă charter a companiei low-cost Blue Air. Este un exemplu că până şi un om din TOP 300 încearcă să-şi chivernisească banii, în acest caz apelând, într-o perioadă în care preţurile biletelor de transport aerian sunt piperate, la o companie low-cost.

După frenezia Sărbătorilor, însă, lucrurile stau cu totul altfel. Dacă rezervarea este făcută cu minimum o lună şi jumătate înaintea sejurului sau în perioada în care este valabilă oferta promoţională a companiei, şansele ca zborul către orice destinaţie europeană să fie gratuit este foarte mare. Blue Air, spre exemplu, a oferit bilete pentru o staţiune de schi de pe Valea Aosta (Italia) cu zero euro şi plata taxelor de aeroport, în februarie. Pe aceeaşi rută, de revelion, preţul unui bilet varia între 220 şi 240 de euro cu taxele incluse. „Această perioadă a anului poate aduce scăderi ale preţurilor de până la 30%“, spune Cristina Eremia, director de marketing la J’Info Tours. Astfel, un sejur oferit de această agenţie în Austria la Salzburg, în staţiunea Zell am See, timp de şapte zile, poate costa 500 de euro de persoană. Pachetul cuprinde un zbor charter dus-întors, cazare la demipensiune şi transferul sau preluarea clientului de la aeroport. De regulă, pentru zborurile low-cost, clientul trebuie să-şi stabilească un buget care va fi comunicat agenţiei, după care i se va remite tipul de ofertă corespunzătoare. „În general, indiferent de nivelul reducerii, preţul biletului de avion low-cost se încadrează între 150 şi 200 de euro“, precizează Cristina Eremia.

Şi compania Wizz Air îşi atrage clienţii cu oferte speciale. În perioada 15 ianuarie – 31 mai, firma oferă posibilitatea de a călători gratis în marile oraşe europene. „Compania noastră va lansa la jumătatea acestei luni şapte rute noi spre destinaţii precum Barcelona, Dortmund, Budapesta şi Londra. Preţul unui bilet este zero euro, clientul plătind doar taxele de aeroport“, declară Natasa Kázmér, director de comunicare Wizz Air.
Aceste oferte nu sunt întâmplătoare. Strategiile companiilor aeriene sunt strâns legate de reducerile de preţuri din magazinele marilor oraşe europene, turismul de shopping fiind în mare vogă. La Viena, de exemplu, reducerile la haine şi încălţăminte variază între 50% şi 80%. La Praga, Budapesta, Paris, Roma şi Milano, discounturile sunt de regulă cuprinse între 30% şi 50% din preţurile colecţiilor de toamnă-iarnă. În această situaţie, agenţiile de turism oferă pachete complete: cazare două-trei nopţi şi transport cu avionul dus- întors, inclusiv taxele de aeroport, suma totală ajungând la 259 de euro pentru Praga, cu agenţia Prestige Tour, şi circa 1.000 de euro pentru Dubai, cu J’Info Tours.

Operatorul aerian Sky Europe practică un program special de zboruri în unele metropole europene. Tarifele pornesc de la 18 euro, dus-întors, compania suportând taxele de aeroport. Pe ruta Budapesta, biletele sunt epuizate până în luna martie. Avantajoase sunt şi biletele la Roma, Viena şi Paris pentru mijlocul lunii februarie, de Valentine’s Day, ce costă între 31 şi 110 euro, cu tot cu taxe. La Blue Air, un bilet dus-întors la Roma, Paris, Milano sau Verona costă între 144 şi 168 de euro, dacă rezervările se fac până la mijlocul lunii ianuarie. 

Cele mai ieftine bilete de avion

30,5 euro costă un bilet dus-întors la Roma, inclusiv taxe de aeroport, în weekendul de Valentine’s Day, cu compania Sky Europe.

40-52 euro costă un bilet dus-întors, inclusiv taxe de aeroport, pentru rutele Barcelona, Dortmund, Budapesta şi Londra, cu compania Wizz Air.

63,2 euro costă un bilet dus-întors la Viena, cu toate taxele incluse, prin compania Sky Europe.

145 euro costă un bilet dus-întors la Verona, cu toate taxele incluse, prin compania Blue Air.

149 euro costă un bilet dus-întors la Milano, cu toate taxele incluse, prin compania Blue Air.

168 euro costă un bilet dus-întors la Paris, cu toate taxele incluse, prin compania Blue Air.