Miercuri, într-o decizie surprinzătoare, un tribunal pentru litigii de muncă din Frankfurt a hotărât că a 13-a grevă din ultimele 18 luni declanşată de sindicatul piloţilor Vereinigung Cockpit este ilegală deoarece nu este direcţionată spre atingerea unui obiectiv concret vizând salariile ci pare mai degrabă direcţionată spre blocarea planurilor companiei Lufthansa de a-şi extinde subsidiarele low-cost.
Sindicatul piloţilor Vereinigung Cockpit a informat că va analiza cu atenţie decizia curţii, care a întrerupt doar greva de miercuri dar nu şi pe cele din viitor, înainte de a decide care vor fi următorii paşi. 'Totul este posibil. O nouă grevă este una din opţiuni la fel cum discuţiile cu Lufthansa sunt o altă opţiune', a declarat purtătorul de cuvânt de la Vereinigung Cockpit, Markus Wahl.
La rândul său, un purtător de cuvânt de la Lufthansa, cea mai mare companie aeriană germană, a anunţat că managementul este gata oricând să reia discuţiile cu privire la salarizare şi pensii, dar cu toate acestea nu a avansat o dată anume când vor fi reluate negocierile.
Disputa dintre sindicate şi conducerea companiei Lufthansa a pornit iniţial de la intenţia echipei de conducere de a elimina sistemul de pensionare anticipată care le permite piloţilor să se pensioneze la 55 de ani. Piloţii de la Lufthansa vor să-şi păstreze posibilitatea de a se pensiona anticipat la 55 de ani cu 60% din salariu, înainte de a ajunge la vârsta oficială de pensionare de 65 de ani. Între timp sindicatul piloţilor a luat în vizor şi planurile Lufthansa de a înfiinţa o nouă divizie low-cost numită Eurowings, cu sediul în Austria, care va plăti salarii mai mici decât în Germania şi de asemenea va prelua o parte din rute în cadrul reorganizării operaţiunilor grupului.
SURSA: Agerpres