Zece ani de la criza creditelor în franci elvețieni

Astăzi se împlinesc 10 ani de la decizia Băncii Centrale a Elveției care a dus la explozia cursului de schimb al francului elvețian (CHF), marcând un moment tragic pentru sute de mii de români afectați de această criză financiară.

Alin Iacob, președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) și al FSUG din cadrul Comisiei Europene, a rememorat impactul devastator al acestui eveniment într-o postare pe rețelele de socializare.

Alin Iacob, despre impactul deciziei asupra debitorilor români

Decizia din 15 ianuarie 2015 a Băncii Centrale a Elveției de a renunța la plafonarea cursului francului elvețian față de euro a avut consecințe dramatice pentru peste 100.000 de debitori români și familiile lor. Mulți dintre aceștia au fost atrași de promisiunea unei monede stabile, promovată inclusiv prin materialele de marketing ale băncilor.

Împrumuturile inițial contractate la un curs de 1,9-2,4 lei/CHF au ajuns să fie rambursate la un curs de peste 4,5 lei în 2015, iar în prezent francul elvețian depășește 5,3 lei. Această creștere bruscă a dus la rate dublate sau chiar mai mari, generând drame personale și sociale.

Mulți români și-au pierdut locuințele, au suferit depresii severe sau alte boli, iar unele familii s-au destrămat. În cazuri extreme, disperarea a condus chiar la sinucideri.

„Comemorăm astăzi 10 ani de la decizia Băncii Centrale a Elveției, care a dus la explozia cursului de schimb al CHF.

Sute de mii de români (peste 100.000 de debitori, împreună cu familiile lor) au trăit un adevărat coșmar.

Oameni cărora li se promisese, inclusiv în pliantele băncilor, că se vor împrumuta în cea mai stabilă monedă din lume, au trăit calvarul dublării sau chiar mai rău a ratelor. Cei care s-au împrumutat la un curs cuprins între 1,9 și 2,4 lei/CHF înainte de criza financiară din 2008, s-au văzut nevoiți să își plătească ratele la un curs de peste 4,5 lei în 2015.

Au urmat adevărate drame, despre care s-a vorbit mult prea puțin. Pierderea acoperișului de deasupra capului, depresii profunde și alte boli grave, destrămări de familii și chiar sinucideri, au afectat multe familii de români”, scrie Iacob într-o postare pe rețelele de socializare.

Eforturile AURSF și ale grupurilor de inițiativă

Alin Iacob a evidențiat rolul crucial al AURSF în sprijinirea debitorilor afectați. La apelul Grupului Clienților cu Credite în CHF, creat de Andreea Cristoforidis, Cătălin Voivozeanu, Sorin Comănescu și Daniel Teodorescu, AURSF a negociat cu șapte bănci care acordaseră credite în CHF. Aceste demersuri au oferit sprijin pentru peste 1.600 de familii.

De-a lungul anilor, AURSF a continuat să lupte pentru reducerea poverii financiare a debitorilor, prin discuții cu guvernul, parlamentul și băncile. S-au obținut discounturi la soldul creditelor și au fost derulate negocieri individuale pentru alte câteva sute de familii.

În prezent, organizația continuă să trimită cereri de conversie a creditelor, în contextul unui curs CHF aflat la niveluri record.

„Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a fost singura care, la acel moment, a răspuns apelului Grupului Clienților cu Credite în CHF, creat ad-hoc la inițiativa unor oameni de suflet și de acțiune – Andreea Cristoforidis, Cătălin Voivozeanu, Sorin Comănescu și Daniel Teodorescu. Împreună cu ei și cu avocata Alexandra Ianul am derulat negocieri cu cele 7 bănci care acordaseră majoritatea creditelor în CHF, pentru mai mult de 1.600 de familii de români care s-au alăturat acestui demers.

AURSF nu s-a oprit aici. În anii care au urmat, am continuat să îi reprezentăm pe românii cu credite în CHF la Guvern, în Parlament și să convingem băncile să introducă sau să majoreze discounturile la soldul creditelor în CHF. Am negociat individual pentru alte câteva sute de familii de români, pe care i-am ajutat să iasă din calvarul pe care l-au trăit.

În fiecare săptămână, continuăm să trimitem către bănci solicitări de conversie, în condițiile în care cursul CHF a depășit chiar nivelul de 5,3 lei. Și vom continua să o facem, până când ultimul credit va fi convertit”, a declarat acesta.

Lecțiile unei crize

În postarea sa, Alin Iacob a transmis un mesaj puternic către public: să reflecteze asupra suferințelor celor afectați de criza creditelor în CHF și să învețe din aceste evenimente tragice.

Președintele AURSF a subliniat importanța prevenirii unor situații similare în viitor, prin educație financiară și o reglementare mai strictă a pieței creditelor.

„Vă rog pe toți cei care citiți această postare, să vă gândiți câteva clipe la suferințele îndurate de cei care au avut credite în CHF. Să învățați din necazul lor și, împreună, să facem ca un asemenea dezastru să nu se mai întâmple niciodată”, a mai spus Iacob.