Zece ani fără permis de conducere

Cine va rămâne fără permis de conducere. Un nou proiect de lege legat de Codul Rutier prevede suspendarea permisului pe timp de 10 ani pentru șoferii prinși la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Proiectul este așteptat să ajungă la comisii la Senat săptămâna viitoare.

Proiectul este dezbătut în contextul în care de la 1 ianuarie 2024 va intra în vigoare „Legea Anastasia”. Legea poartă numele unei fetițe din Iași, care a murit după ce a fost lovită de o șoferiță fără permis, anul trecut.

„În cele patru luni de zile scurse de la intrarea în vigoare a legii și până astăzi s-au produs cel puțin zece accidente mortale comise de oameni care s-au urcat la volan băuți, drogați sau fără permis. Voi urmări cu atenție fiecare caz și voi face cunoscută fiecare sentință pentru ca oamenii să înțeleagă că pur și simplu nu se mai poate ca înainte.

Și săptămâna viitoare vom trece prin Senat o primă inițiativă prin care cei care sunt găsiți la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor vor pierde dreptul de a conduce pentru zece ani de zile”, a precizat fostul ministru al Justiției Robert Cazanciuc.

În perioada 2009 – 2020, în România au avut loc peste 3200 de accidente grave. Ele s-au soldat cu 647 de morți. Toate au fost cauzate de șoferi băuți la volan.

Alte peste 1600 de accidente cu peste 400 de morți au fost provocate de șoferi fără permis. Iar 13 accidente grave soldate cu nouă morți au fost comise de șoferi drogați la volan.

Pedepse grele și pe calea ferată

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, la începutul acestei luni, o lege care introduce pedeapsa cu închisoarea pentru angajații cu atribuții pe calea ferată care se sustrag de la stabilirea alcoolemiei sau a prezenței unor substanțe psihoactive.

„Refuzul ori sustragerea angajaţilor cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, prevede legea.

Noi pedepse cu închisoarea pentru angajații de la calea ferată. De asemenea, părăsirea postului, în orice mod şi sub orice formă, de angajaţii cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată, dacă prin aceasta se pune în pericol siguranţa circulaţiei acestor mijloace, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.