1. Nu avem o strategie a țării pe care să o urmăm cu toții, indiferent de opțiunea politică sau de nivelul în care operăm în societate. Când mă refer la strategie, mă gândesc la educație, sănătate, justiție, economie și infrastructură, securitate și apărare.
2. Care sunt valorile pe care le promovează conducătorii țării?
3. Ce înțeleg ei prin integritate și principii de viață? Care sunt principiile lor de viață și cum le transpun în practica curentă? Dar în strategia de dezvoltare a țării?
4. Care este planul economic al puterii pentru ieșirea din criză? Înțeleg că nu-i mulțumește ce propune opoziția. Este OK. Dar care este planul lor, totuși?
5. Unde cred ei că duce o justiție slabă, hulită de toți, subfinanțată și pusă să pună în aplicare legi aberante, care se bat cap în cap? O justiție care nu are un set de valori și lipsită de mecanismele manageriale necesare să ajusteze și să încurajeze performanța.
6. Care este viziunea sau obiectivul pe care îl propun conducătorii pentru a reuni întregul popor sau în jurul căruia să construim ceva? Sau credem că această „cafteală“ perpetuă va duce undeva?
7. Când și cum vor face ca administrația publică, fiscul și alte instituții publice să trateze normal cetățenii ca parteneri și plătitori de taxe și nicidecum ca pe hoți și vasali?
8. Gestiunea banului public sau privat se face de către persoane care măcar au habar despre management și nicidecum de către oameni care nu au avut niciodată în grijă nici măcar banii nevestei. Nu mai vorbesc de marketing, comunicare, management financiar, resurse umane, evaluarea personalului, recrutare și selecție, o limbă străină.
9. Câți dintre conducătorii de azi știu ce înseamnă leadership sau măcar știu să-l scrie corect? Dar bănuiesc că leadershipul nu se regăsește în interesul național.
10. La nivel strategic, cum se poate interpreta lipsa de educație și de sănătate a unui popor. Este un lucru știut că o decizie – de preferat bună – luată astăzi, produce rezultate vizibile în domeniul sănătății și/sau al educației peste cel puțin zece, dacă nu chiar 15 ani.
Implicațiile sunt în dinamica demografică, dezvoltare economică, apărare și securitate și asistență socială. Conform futurologului Alvin Toffler, fenomenul de îmbătrânire a populaţiei va conduce la creşterea de patru ori pe plan mondial a cheltuielilor totale cu pensiile şi cu îngrijirile acordate persoanelor în vârstă, iar sistemul american al asigurărilor de sănătate va înceta să existe în forma sa actuală.
Sigur că lista nu se oprește aici și nici nu sunt naiv să cred că cineva și-ar bate capul să-mi ia în seamă spusele. Dar cred că poate fi de folos cititorilor acestei reviste de calitate. Cine știe, poate unul dintre voi, peste 10, 20 de ani, va ajunge acolo. Astăzi stau și nu mă dumiresc… „Primul om care a preferat să înjure decât să dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizației“, a zis Sigmund Freud. Cu toate astea, între atâtea înjurături, zău dacă mă simt civilizat!
Cătălin Ionescu este senior partner al companiei Eurocenter Management Network