Dolarul american a fost, cel mai probabil, valuta care s-a apropiat cel mai mult de statutul unei adevărate monede globale. Zeci de ani, dolarul a fost valuta dominantă în comerțul internațional, fapt ce a adus beneficii imense sistemului financiar și consumatoriilor americani, timp în care guvernul Statelor Unite a căpătat o uriașă putere și influență în afacerile internaționale.
În prezent, peste 60% din rezervele valutare globale sunt în dolari americani, situaţie ce s-ar putea schimba în contextul în care marile economii globale au început să încheie acorduri bilaterale pentru a nu mai folosi dolarul american în comerţul internațional.
De asemenea, există câteva ţări producătoare de petrol care au început să vândă ţiţei în alte valute decât dolarul, ceea ce constituie o ameninţare la adresa sistemului petrodolar, ce are o vechime de mai bine de patru decenii. În plus, marile instituții internaționale, precum Organizația Națiunilor Unite şi Fondul Monetar Internaționala au emis rapoarte oficiale despre nevoia de abandonare a dolarului american în favoarea unei noi monede globale.
În acest context, dominaţia dolarului american ca monedă de rezervă a lumii este ameninţată, iar schimbarea ce se anunţă în comerţul internaţional se va avea implicaţii masive pentru economia americană. Business Insider prezintă zece argumente care susţin că era dolarului ca monedă de rezervă se apropie de sfârşit.
1. China și Japonia au renunțat la dolar în cadrul schimburilor comerciale bilaterale
În urmă cu câteva luni, China, a doua economie globală, și Japonia, a treia economie de pe planetă, au semnat un acord care va promova utilizarea propriilor monede (în locul dolarului american) în cadrul schimburilor comerciale dintre ele.
2. Ţările BRICS (Brazilia Rusia, India, China și Africa de Sud) intenționează să folosească propriile monede în tranzacțiile dintre ele
Principalele cinci economii emergente sunt pe punctul de a stimula dezvoltarea economică în cadrul acestui grup prin semnarea a două acorduri în vederea promovării comerțului intra-BRICS.
3. Acordul valutar dintre Rusia şi China
Rusia și China îşi folosesc propriile monede în tranzacțiile comerciale bilaterale de peste un an. Liderii ambelor ţări susţin de mai mulţi ani o nouă monedă globală de rezervă fiind hotărâți să oprească puterea pe care dolarul american o are în comerțul internațional.
4. Creșterea utilizării monedei chineze în Africa
În 2009, China a devenit principalul partener comercial al Africii, iar acum Beijingul încearcă să extindă utilizarea monedei proprii pe acest continent. De altfel, China este hotărâtă să schimbe realitatea comerțului internațional, în prezent aproximativ 70.000 de companii chinezești folosind yuanul în cadrul tranzacțiilor internaționale.
5. Acordul dintre China și Emiratele Arabe Unite
China și Emiratele Arabe Unite au decis să renunțe la dolar și să folosească propriile monede în tranzacțiile petroliere dintre ele. Emiratele Arabe nu sunt un jucător prea mare, însă acest acord este, cu siguranță, o amenințare la sistemul petrodolar. ,
6. Iranul
Iranul a fost una dintre cele mai agresive țări în ceea ce privește îndepărtarea de dolarul american în comerţul internațional. Spre exemplu, există informaţii conform cărora India urmează să plătească în aur petrolul iranian. Iar cum tensiunile dintre Iran și Statele Unite nu se vr sfârşi prea curând, Iranul va continua, cel mai probabil, să facă tot posibilul pentru a îngreuna situaţia SUA în sistemul financiar mondial.
7. Relațiile dintre China și Arabia Saudită
China este cea care importă cea mai mare cantitate de petrol din Arabia Saudită, şi nu SUA. Nivelul importurilor chineze din Arabia Saudită a atins 1,39 de milioane de barili pe zi în luna februarie, în creştere cu 39% față de perioada similară a anului trecut.
Arabia Saudită și China au semnat un acord pentru construirea unei noi rafinării în Arabia Saudită, iar liderii celor două țări sunt în proces de extindere a comerțului bilateral. Întrebarea este cât timp va mai păstra Arabia Saudită sistemul petrodolar când China este principalul client.
8. ONU insistă în favoarea unei noi monede de rezervă
Organizația Națiunilor Unite a cerut găsirea unei alternative la dolarul american ca şi moneda de rezervă a lumii. În unul dintre rapoartele sale, ONU exprimă necesitatea unui „nou sistem global de rezervă”, în care Statele Unite să nu mai fie dominante.
9. Şi FMI vrea o nouă monedă de rezervă
Fondul Monetar Internațional a publicat o serie de rapoarte în care cerea o altă monedă de rezervă valutară a lumii, în locul dolarului. Într-unul dintre studiile sale, FMI a propus inventarea unei valute denumită „Bancor” și înființarea unei bănci centrale globale responsabilă pentru controlul acesteia. „O nouă valută globală, bancor, emisă de o bancă centrală globală, ar reprezenta un etalon stabil care nu va fi legat în mod exclusiv de condițiile unei economii anume”.
10. Majoritatea statelor lumii urăsc SUA
Sentimentul global în privința Statelor Unite s-a schimbat în mod dramatic, fapt care nu trebuie subestimat. "Cu câţiva zeci de ani în urmă, eram una dintre cele mai iubite naţiuni de pe pământ. Acum, suntem una dintre cele mai detestate. Chiar şi în Europa (unde ar trebui să avem prieteni), americanii sunt trataţi ca nişte gunoaie. Mulţi turişti americani s-au dat drept canadieni pentru a nu fi trataţi urât în timul vacanţelor. Dacă restul lumii ne-ar iubi, ar continua să folosească dolarul american, dar, pentru că acum am devenit atât de nepopulari, celelalte naţiuni sunt motivate să renunţe la dolar în comerţul internaţional", scrie publicaţia Business Insider.