prea tarziu.Atunci cand vine vorba de iarna, unii se gandesc in primul rand la plata intretinerii. si cum factura de intretinere este incarcata in principal de costul caldurii si al apei calde, tot mai multi romani prefera sa-si monteze centrale de apartament. Economia lunara realizata poate ajunge la un sfert din nota de plata in sistemul centralizat de distributie, iar investitia initiala (aproximativ 2.000 USD pentru un apartament cu trei camere) se poate amortiza in cativa ani de utilizare. Aceasta si datorita faptului ca, deocamdata, pretul gazului metan se mentine la noi la un nivel mai scazut decat in Uniunea Europeana. Alinierea la preturile din Vest este prevazuta a fi facuta in cativa ani, deci inca aveti timp sa recuperati investitia.
Cei mai multi proprietari prefera montarea unei centrale proprii de apartament, cu toate ca exista si varianta instalarii unei centrale de scara, solutie care nu necesita modificarea instalatiilor din apartamente, ceea ce reduce mult costurile de instalare. In plus, se lucreaza numai in subsolul blocului, o varianta mult mai convenabila.
Un pas important pentru montarea centralei in apartament este racordarea la reteaua de alimentare cu gaz existenta, un avantaj in acest sens constituindu-l asocierea a cat mai multi vecini la instalarea noii conducte de gaze. Chiar daca nu intentionati sa va montati o centrala in acest an, ci in urmatorul, in momentul in care se instaleaza conducta pe scara, este bine sa participati la finantarea sa pentru a deveni coproprietar. Acest lucru va va scuti de eventualele neintelegeri care pot aparea intre propietarii coloanei si dumneavoastra, intrucat in interiorul unui bloc se monteaza o singura conducta care trebuie sa asigure consumul tuturor apartamentelor in cazul in care acestea ar solicita bransarea. Teoretic, finantatorul initial al coloanei de gaz va poate solicita o suma foarte mare, si daca nu reusiti sa ajungeti la o intelegere, va trebui sa va judecati pentru ca instanta sa stabileasca cota parte pe care trebuie sa o platiti.
Pentru debransarea de la termoficare trebuie obtinute o serie de avize si achitate mai multe taxe. Este necesar in primul rand acordul asociatiei de proprietari, apoi avizul de principiu al Distrigaz pentru montarea microcentralei. Inainte de instalarea centralei se face cerere la Regia de Termoficare pentru obtinerea avizului de debransare, dupa ce dovediti ca sunteti la zi cu platile. Reprezentantul Regiei de Termoficare se deplaseaza la domiciliul dumneavoastra si, contra cost, constata debransarea si blindarea cu dop la coloanele de alimentare. Debransarea variaza ca pret in functie de numarul de dopuri si de calorifere, ajungand pana la 600.000 lei/calorifer. Dupa instalarea centralei, reprezentantul firmei care a livrat centrala si cel al firmei care a executat lucrarea cu gaz participa impreuna la punerea in functiune, dupa care se completeaza certificatul de garantie.
Oferta de centrale de apartament este din ce in ce mai bogata. Pe piata romaneasca sunt doua tipuri de centrale termice: cu tiraj fortat si cu tiraj natural. Centralele cu tiraj fortat sunt obligatorii pentru apartamentele de bloc si pentru locuintele care nu sunt prevazute cu cos de evacuare a gazelor arse. Mai exista si varianta instalarii unei centrale termice alimentate cu curent electric, insa aceasta varianta este mult mai costisitoare.
O minicentrala murala cu o putere de 23kW are capacitatea de a acoperi integral necesarul de caldura pentru orice tip de apartament. Cu cat puterea creste, centralele au mai multe surse de apa calda si caldura simultan si un pret mai mare.
Din momentul in care ati luat decizia sa va instalati o microcentrala in apartament si sa renuntati definitiv la sistemul centralizat de incalzire si de furnizare a apei calde, apare problema costurilor. Daca nu dispuneti de suma necesara achizitionarii unei centrale, va puteti imprumuta de la o banca. De asemenea, sunt magazine care vand cu plata in rate. In ultimul timp tot mai multi distribuitori au incheiat protocoale cu bancile, astfel ca dosarul de credit se realizeaza direct in magazin. Costul total este mai mic in cazul in care luati credit de la banca, dar formalitatile dureaza mult mai mult decat daca achizitionati centrala de la magazin, in rate. Ca o conditie generala, veniturile nete generale ale solicitantului sau ale familiei sale trebuie sa fie egale cel putin cu dublul ratei lunare de plata.
Inainte de a cumpara o centrala termica, trebuie sa verificati daca aceasta are garantie. Este recomandabil sa discutati cu un specialist pentru a cumpara centrala potrivita consumului dvs. Pentru a economisi consumul de gaze naturale cu aproximativ 30%, este recomandata montarea unui cronotermostat cu ajutorul caruia va puteti programa temperatura dorita in locuinta la diferite ore si in diferite zile ale saptamanii.

Trecerea de la termoficare la centrala, pas cu pas
1. Obtinerea acordului asociatiei de locatari/proprietari
2. Obtinerea unui acord de principiu de la Distrigaz (valabil un an)
3. Depunerea unei cereri la regia de termoficare de care apartineti pentru debransare (raspunsul il veti primi in 30 de zile). Debransarea nu se face pe timp de iarna
4. Lucratorii Distrigaz fac o verificare a conditiilor tehnice de la fata locului
5. Dupa obtinerea tuturor avizelor se emite acordul de consum de gaze naturale, in cel mult 30 de zile de la data depunerii cererii
6. Se alege o firma autorizata de Autoritatea de Reglementare (ANRGN, www.anrgn.ro) pentru executarea lucrarii
7. Se intocmeste dosarul preliminar de catre firma autorizata desemnata, care va fi supus examinarii Distrigaz pentru avizarea tehnica de executie
8. Dupa obtinerea aprobarii se trece la executarea lucrarii de modificare a instalatiei de alimentare cu gaze
9. Se alege modelul de centrala in functie de dimensiunile apartamentului
10. Se incheie contractul cu Distrigaz, se monteaza contorul (gratuit) si se pune in functiune.

Cat costa instalarea
La Distrigaz
– Taxa obtinere aviz de principiu: 85.000 lei
– Verificare conducta gaz metan la fata locului:160.000 lei
– Taxa abonament: 43.078 lei
– Taxa deschidere: 18.207 lei pentru fiecare punct de ardere
La regia de termoficare
– Debransare prin sudura: 289.570 lei pentru primul calorifer, 62.500 lei pentru urmatoarele
– Debransare cu legatura infiletata la coloana (cel mai des utilizata): 261.000 lei pentru primul calorifer, 33.900 lei pentru urmatoarele.

Achizitie centrala (23 kW, tiraj fortat);
– Microcentrala Sime: 829 euro
– Microcentrala Herrmann: 649 euro
– Microcentrala „Eura” Hermann: 799 euro
– Microcentrala Viessmann: 659 euro
– Microcentrala Ariston: 449 euro
– Microcentrala Vaillant: 1.000 euro (fara TVA)
– Cronotermostat: aprox. 1.700.000 lei
– Regulator gaz: 1.000.000 lei.
Participarea la coloana principala
– Petru fiecare etaj, inclusiv parter: 80 – 100 USD sau 700.000 lei pe metrul de conducta.
Aducerea alimentarii de gaz de la coloana principala in casa
– Proiect si avize: aprox. 5.000.000 lei
– Pentru un metru liniar de conducta: 400.000 lei
– Suma totala: aprox. 11 milioane lei.

Costul instalatiei din casa (in mil. lei)
Nr. camere    2    3    4
polipropilena    10    12,5    15
pexal    11,5    14    17