Încă 10 produse alimentare românești vor fi atestate de Uniunea Europeană, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la un post de televiziune."Sunt puține și este un obiectiv al nostru în programul de guvernare să mărim acest număr și 10 sunt în proces de autorizare", a spus Petre Daea.
România mai are încă 10 produse alimentare care urmează să fie atestate în Uniunea Europeană, printre care cârnaţii de Pleşcoi, caşcavalul de Săveni şi salata de icre de ştiucă de Tulcea, a declarat vineri, ministrul Agriculturii Petre Daea.
Recent, scrumbia de Dunăre afumată a devenit al cincilea produs românesc recunoscut şi protejat în UE, după ce a intrat, începând cu 3 decembrie, pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european. Scrumbia de Dunăre afumată se alătură celorlalte 4 produse alimentare româneşti protejate în UE: novac afumat din Ţara Bârsei, telemea de Ibăneşti, salam de Sibiu şi magiun de prune de Topoloveni.
Alte produse alimentare care mai au depuse decumentaţii la UE pentru dobândirea protecţiei europene sunt telemeaua de Sibiu, salata tradiţională cu icre de crap şi plăcinta dobrogeană.
„Sunt puține și este un obiectiv al nostru în programul de guvernare să mărim acest număr și 10 sunt în proces de autorizare: Pălinca de Satu Mare, Țuica de Zetea, Țuica de Argeș, Pălinca de Cămărzana, Vinars Târnave, Vinars Segarcea, Vinars Murfatlar, Vinars Vaslui, Vinars Vrancea, Cârnații de Pleșcoi, Cașcavalul de Săveni, Telemeaua de Sibiu, Salata cu icre de știucă de Tulcea, Salata tradițională cu icre de crap, Plăcina dobrogeana”, a fost declarația făcută de Petre Daea.
Ministerul Agriculturii îşi propune ca până în 2020 circa 20 de produse locale să aibă finalizată documentaţia; este vorba de diverse sortimente de brânză, de salamuri, produse de panificaţie, fructe sau legume.