Republica Moldova a fost în alertă în ultimele ore. Vecinii noștri de peste graniță au respins în ultimele ore peste 80 de atacuri cibernetice. Acestea au fost îndreptate împotriva sistemelor informatice, platformelor şi portalurile publice strategice.
Detalii pe acest subiect au fost oferite de Serviciul Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică (STISC). Potrivit unui comunicat al acestui serviciu, citat de Deschide.md, ”scopul acestor tentative de atac cibernetic a fost de a cauza indisponibilitatea resurselor informaţionale ale statului prin transmiterea unui număr mare de cereri de conexiune sau a unui volum mare de date, având obiectivul de a suprasolicita resursele de procesare ale sistemelor informaţionale”.
”Conform analizei preliminare, atacurile au un caracter distribuit şi sunt efectuate din afara R. Moldova, de pe adrese IP localizate în diferite ţări, de pe echipamente şi reţele compromise – situaţie tipică pentru astfel de incidente cibernetice”, a arătat serviciul menţionat.
Serviciul Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică a asigurat că impactul asupra funcţionării sistemelor atacate cibernetic a fost unul limitat.
Hackerii de la Killnet au amenințat reţelele instituţiilor din Republica Moldova
Trebuie spus că gruparea pro-rusă Killnet a ameninţat pe 23 august că va ataca cibernetic reţelele instituţiilor din Republica Moldova.
„Să înceapă iadul pe pământul Moldovei. Ping-ul rețelei de stat se va opri săptămâni întregi, iar apoi cu siguranță vor conștientiza totul în lacrimi”, se arată în mesaj.
Killnet a mai atacat site-urile instituțiilor de stat din Republica Moldova la începutul lunii mai. Tot în acea perioadă, gruparea a atacat și pagini web ale unor autorităţi din ţări din UE şi asupra infrastructurii web a NATO. Au fost atacate și pagini web ale entităţilor publice din România.
Site-urile autorităților publice au fost blocate
Pe 1 mai, o serie de pagini web aparținând autorităților publice din Republica Moldova au fost supuse unor atacuri de tip DDoS (Distributed Denial of Service). Acestea au drept scop blocarea paginilor web prin transmiterea unui număr mare de cereri de conexiune sau a unui volum mare de date, suprasolicitând resursele de procesare ale echipamentelor și cauzând indisponibilizarea paginilor web. Atacurile sunt efectuate din afara R. Moldova, de pe echipamente și rețele compromise, prin exploatarea unor vulnerabilități de securitate și înrolarea acestora în rețelele botnet.
Atacul cibernetic a fost atribuit grupării pro-ruse KILLNET ce activează pe principii de hacktivism și se specializează pe efectuarea atacurilor de tip DDoS asupra țărilor considerate de ei drept susținători ai Ucrainei.