Un număr de patru focare de pestă porcină africană (PPA) au fost stinse în ultima săptămână, iar în prezent mai sunt active, la nivel naţional, 20 de astfel de focare în gospodăriile populaţiei, arată datele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Numărul animalelor afectate în focarele active se ridică la 216.

Potrivit sursei citate, în perioada 2017 şi până în prezent, au fost stinse 5.751 de focare de pestă porcină africană, iar în intervalul 26 mai – 2 iunie au fost înregistrate două focare noi de PPA.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 6.710 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

ANSVSA menţionează că în intervalul menţionat a fost înregistrat un caz nou de PPA la mistreţi.

Vietnamul anunță primul vaccin din lume împotriva pestei porcine africane

Vietnamul a anunțat că a dezvoltat, în parteneriat cu cercetători americani, un vaccin care va fi administrat porcilor pentru a combate pesta porcină africană, o premieră mondială, potrivit Le Figaro.

Vineri, 3 iunie, se așteaptă ca autoritățile vietnameze să emită o autorizație de introducere pe piață a vaccinului doar pentru Vietnam. Dar Hanoi dorește, de asemenea, să vândă vaccinul și în străinătate pentru a ajuta țările în care epidemia face ravagii.

„Producerea vaccinului este un eveniment istoric (…). Avem ca obiectiv și exportul”, a declarat miercuri ministrul adjunct al agriculturii, Phung Duc Tien. El nu a oferit un calendar pentru export sau o estimare a capacității de producție a Vietnamului.

Pesta porcină africană, inofensivă pentru oameni, dar devastatoare pentru animale, a fost detectată pentru prima dată în Vietnam în februarie 2019. De atunci, țara a fost nevoită să omoare milioane de animale. Până în prezent, la nivel mondial nu a fost disponibil niciun vaccin comercial pentru a preveni această boală. Vaccinul vietnamez a fost dezvoltat începând cu 2020 în parteneriat cu experți americani. Au avut loc cinci studii clinice.

„Durata sa de imunitate este de șase luni”, a declarat Phung Duc Tien. Siguranța și eficacitatea sa au fost confirmate de Serviciul de cercetare agricolă din cadrul Departamentului de Agricultură al SUA, a spus el.

Deși epidemia de pestă porcină este în prezent sub control în Vietnam, virusul continuă să facă ravagii în unele părți ale lumii. În perioada ianuarie 2020 – aprilie 2022, au fost raportate peste 1,1 milioane de cazuri la porcii domestici în 35 de țări de pe cinci continente, potrivit datelor Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE).