Comparativ cu anul trecut, numărul firmelor şi persoanelor fizice autorizate care şi-su suspendat activitatea a crescut de 12 ori, iar al celor care şi-au lichidat de bună-voie afacerea de şase ori.

 

 Peste 105.000 de comercianţi au ales să-şi suspende activitatea în primele opt luni ale acestui an, faţă de doar 8.240 în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Creşterea numărului de suspendări este astfel de 1.180% iar, defalcat pe judeţe, cei mai harnici în a-şi suspenda activitatea au fost comercianţii din Bacău (creştere de peste 5.000%), urmaţi de cei din Vaslui (creştere de 3.400%) şi Ialomiţa (creştere de 3.200%).

 

Această creştere, de 12 ori, a numărului de firme şi persoane fizice autorizate care au decis sa-şi îngheţe activitatea, este determinată şi de criza economică, dar şi de introducerea impozitului minim, de circa 500 de euro, care trebuie plătit de orice firmă din România, în condiţiile în care suspendarea este cea mai simplă şi mai puţin costisitoare formă de a scăpa de acest impozit.

 

Creşte numărul lichidărilor şi dizolvărilor

 

Nu a crescut doar numărul suspendărilor de activitate, ci şi al dizolvărilor voluntare şi al radierilor voluntare. Comparativ cu anul 2008 cand, în perioada ianuarie-august, s-a inregistrat un numar de aproximativ 2.100 de dizolvări la nivelul intregii tari, în acelaşi interval din anul curent s-au inregistrat 13.200, reprezentand o crestere de 512 %. În cazul radierilor voluntare, numărul a crescut de la circa 9.500 la 26.800, adică o creştere de 181%.

 

Vezi aici, tabelul suspendărilor, dizolvărilor şi radierilor pe judeţe