Zeci de mii de firme, în pragul colapsului în Marea Britanie

Numărul firmelor aflate în pragul colapsului în Marea Britanie a crescut cu mai mult de un sfert la sfârșitul anului 2023, pe măsură ce cresc temerile legate de o „furtună a datoriilor” cauzată de recentele creșteri ale ratelor dobânzilor, a avertizat un raport.

Cel mai recent raport Red Flag Alert al specialistului în insolvență Begbies Traynor a constatat că 47.477 de firme se aflau în situații financiare critice în ultimele trei luni ale anului trecut. Această cifră a crescut cu 25,9% față de precedentele trei luni și a marcat al doilea trimestru consecutiv în care dificultățile financiare critice au crescut cu aproximativ un sfert.

Begbies a mai spus că 539.900 de întreprinderi din Marea Britanie au fost considerate în dificultate financiară „semnificativă” în acest trimestru, în creștere cu 12,9% față de cele trei luni anterioare și cu 5,6% mai mult de la an la an.

Raportul a mai arătat că toate cele 22 de sectoare evaluate au înregistrat o creștere a dificultăților financiare critice.

Cele mai afectate sectoare sunt construcțiile și cel imobiliar

Sectorul construcțiilor și cel imobiliar au fost printre cele mai afectate în Marea Britanie, cu creșteri de 32,6% și, respectiv, 24,7%, în condițiile în care valul de creșteri ale ratelor dobânzilor din ultimii doi ani a afectat piața imobiliară.

„Îngrijorările serioase cresc în ceea ce privește sectoarele construcțiilor și imobiliar, care încă reprezintă aproape 30% din toate întreprinderile aflate în dificultate financiară critică”, potrivit Begbies, citat de The Standard.

Raportul prezintă impactul costurilor ridicate, al creșterii ratelor dobânzilor și al dificultăților legate de cheltuielile de consum în 2023, care și-au pus amprenta asupra companiilor britanice.

Dar grupul a avertizat, de asemenea, asupra unei „furtuni a datoriilor” pentru firmele care se confruntă cu dificultăți, pe fondul împrumuturilor ridicate acumulate în vremuri de rate ale dobânzilor ultra-joase.

Julie Palmer, partener la Begbies Traynor, a declarat că, având în vedere că epoca banilor ieftini este în mod ferm de domeniul trecutului, sute de mii de întreprinderi din Marea Britanie, care au acumulat datorii accesibile în acele zile de glorie, se confruntă cu o povară suplimentară.

„Creșterea rapidă a nivelurilor de dificultăți financiare critice indică o economie care se trezește la pericolul pe care îl reprezintă întreprinderile cu datorii într-un mediu cu rate mai mari”, a adăugat ea.

Incertitudinea geopolitică agravează situația

Anul trecut a avut loc prăbușirea retailerului Wilko, care a dus la pierderea a peste 12.000 de locuri de muncă. De atunci, semnele de dificultate s-au răspândit și în alte sectoare care nu sunt orientate către consumatori, pe măsură ce impactul campaniei de creștere a ratelor de către Banca Angliei pentru a reduce inflația s-a intensificat.

Există speranțe că ratele dobânzilor ar putea începe să scadă în 2024, dar președintele executiv al Begbies Traynor, Ric Traynor, a declarat că acest lucru ar putea să nu fie suficient pentru a salva multe firme.

„Din nefericire, nu există niciun semn de rezolvare ușoară și, cu incertitudinea geopolitică care continuă să crească și cu o creștere a salariului național la tot pasul, fundalul nu se îmbunătățește deloc pentru o economie care se află încă ferm în modul de redresare post-pandemic”, a spus el.