Mii de muncitori străini ar putea să vină în România! Un proiect realizat de Ministerul Muncii vrea să creaască contingentul
Inițiativa legislativă are impact major asupra activității Ministerului Afacerilor Externe și a Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), potrivit informațiilor prezente in nota de fundamentare.
În acest context, se propune modificarea organizării Ministerului Afacerilor Externe în sensul „suplimentării cu minimum 60 de posturi” și a Ministerului Afacerilor Interne – IGI cu 92 de posturi.
Ar fi nevoie de angajarea mai multor persoane la MAE și MAI pentru că verificarea documentației și avizele reprezintă un volum mare de muncă, potrivit informațiilor din document.
Amintim că anul trecut, până la 22 decembrie, au fost acordate 30.656 vize pentru muncitori străini. Acest lucru a fost realizat în contextul în care contingentul a fost de 50.000. Așadar, 100.000 de vize nu s-ar putea procesa în timp util dacă nu crește numărul de angajați, conform notei de fundamentare.
De ce nu a fost adoptat proiectul de anul trecut?
Anul trecut, Romulus Badea, vicepreședinte al Patronatului importatorilor de forță de muncă, a declarat că „autoritățile încearcă să tempereze avântul de angajare și să gestioneze numărul de dosare rămase din urmă”.
„Până acum autoritățile încearcă să tempereze avântul de angajare și să gestioneze numărul de dosare rămase din urmă. Pe tot parcursul anului trecut au fost depășiți de situație. Acum încearcă să se reașeze, dar se duce 10% din durata anului. Cele care au fost soluționate pozitiv anul trecut până la 31 decembrie sunt în faza de tipărire și înmânare.
Cele care nu au fost soluționate până atunci și care au ajuns la analiză sunt respinse acum, ori e notificat clientul să retragă dosarul. Dosarele depuse fizic și care sunt soluționate acum sau se comunică angajatorului să și le retragă, alea au așteptat și ele 2 luni ca să fie depuse fizic. Au depus fizic și acum dosarul nu poate fi soluționat că nu e contingent. Acum suferă cei care au depus anul trecut și nu au prins contingentul la 31 decembrie”, a declarat Romulus Badea, vicepreședinte al Patronatului importatorilor de forță de muncă.