Meandrele legislative l-au prins in lat pe proaspatul proprietar de firma. Cel care a pornit la drum de unul singur, evitand sa se asocieze in afaceri, are surpriza de a ramane cu buzunarele goale, de la un an la altul. Chiar daca societatea este profitabila, unicul asociat la SRL trebuie sa traiasca doar din veniturile distribuite ca dividende. Or, legea prevede repartizarea dividendelor numai dupa bilantul contabil; acordarea oricaror avansuri poate intra sub incidenta Codului penal. Dupa cum se stie, obligatia de a depune bilantul contabil este anuala, fiind realizata pana la jumatatea lunii aprilie.
„Din cauza inflatiei, profiturile acumulate se diminueaza drastic in valoare reala, astfel ca, daca in primele luni ale execitiului finaciar veniturile par importante, un an mai tarziu, atunci cand pot fi incasate ca dividende, nu mai reprezinta aproape nimic”, semnaleaza Mihaela Chelu, consultant la firma de consultanta economica Compass Consulting. In aceasta situatie sunt circa 300.000 de SRL cu asociat unic, reprezentand 50% din totalul societatilor cu raspundere limitata inregistrate la ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului).
Directorii-patroni
lucreaza fara leafa
Pe de alta parte, chiar daca depune munca de director, asociatul unic nu poate fi retribuit la propria firma. Reprezentantii MMPS (Ministerul Muncii si Protectiei Sociale) invoca drept argument definitia pe care Codul civil o da contractului de munca: „Un raport juridic intre o persoana fizica, denumita salariat, si o persoana juridica sau fizica, denumita angajator” (art. 942 si art. 969). Chiar in cazul persoanei juridice, ea trebuie reprezentata de o persoana fizica (administrator), astfel incat contractul de munca se incheie intre salariat, ca prestator de servicii, si angajator, ca reprezentant al societatii comerciale (persoana juridica).
In cazul firmelor cu unic investitor, nu exista cele doua parti, angajatorul si angajatul devin una si aceeasi persoana, iar proprietarul nu poate fi angajat de el insusi, sustin titularii departamentului juridic din MMPS.
Desi ii refuza contractul de munca, legislatia ii da totusi asociatului unic dreptul la pensie, cu conditia sa achite regulat contributiile la asigurarile sociale de stat, la fondul de somaj, la fondul pentru pensia suplimentara (art. 279, Legea nr. 31/1990 republicata privind societatile comerciale).
Cat priveste angajarea, si fiscul are contraargumente: patronul, avand singur putere de decizie, isi va stabili o retributie astronomica, astfel incat, societatea, iesind cu profit zero, sa nu mai plateasca impozit la stat. Calculele demonstreaza insa ca o asemenea practica ar falimenta firma, caci toate darile pe salarii depasesc taxele si impozitele cumulate pe profit plus dividende. Sa luam un exemplu: un proprietar unic isi plateste un salariu de director de 40.000.000 lei brut. Impozitul pe salariu fiind de 45% (pentru ceea ce depaseste 2.750.000 lei), scazand contributiile la Fondul de somaj si la Pensia suplimentara, impozitul ramane de 16.467.000 lei. Celelalte impozite si taxe (contributia la asigurarile sociale, la ajutorul de somaj, la fondul de somaj, la fondul de sanatate, la cel de risc) insumeaza 14.760.000 lei. Asadar, totalul cheltuielilor suportate de firma pentru plata salariului brut de 40.000.000 lei se ridica la 31.227.000 lei pe luna. Invers, daca suma de 40.000.000 lei ar fi parte a profitului brut si ar fi repartizat ca dividende, s-ar plati lunar la stat 17.680.000 lei. (vezi caseta!)
Diferenta arata clar ca nimeni nu este incurajat, in conditiile actualei legislatii, sa se autoretribuie cu sume colosale, caci impozitele ar fi mai greu de suportat. In plus, sa versi banii la fondul de salarii in defavoarea profitului ar fi un soi de sinucidere a firmei, caci o societate cu profit zero (sau foarte mic) isi pierde credibilitatea pe piata – in fata clientilor, a partenerilor, a concurentei. Toate calculele nu ii conving insa pe reprezentantii statului, care o tin una si buna: „Si asociat unic, si salariat, nu se poate!”
Numai unic proprietar
sa nu fii!
„Conditia asociatului unic in SRL este aceea a unei persoane care trebuie sa sustina si sa conduca o intreaga afacere de-a lungul unui an, singura sa motivatie fiind eventualele dividende repartizate in aprilie anul urmator, dupa ce, dintr-un profit care apare cu o probabilitate din ce in ce mai mica din cauza mediului de afaceri romanesc, s-au retinut deja resursele necesare unor investitii vitale”, adauga consultantul firmei Compass.
Nu la fel se prezinta lucrurile in cazul societatilor cu mai multi asociati sau actionari. Daca o firma de tip SRL are doi asociati, atunci unul dintre ei va putea fi director, semnand contract de munca cu colegul sau asociat, acesta din urma ca angajator (proprietar). De aici pot aparea o serie de divergente, caci, daca angajatul (pe un anume post, director, de pilda) va putea primi o retributie lunara, dar si dividende (repartizate anual), cel dintai ramane cu buzunarul gol pana la urmatoarea impartire a castigului firmei.
Legea favorizeaza
gaselnitele
Pentru ca asociatii unici sa nu moara de foame, exista, totusi, o portita deschisa chiar de lege. Art. 266 din Legea nr. 31/1990 prevede pedeapsa cu inchisoarea pentru „incasarea sau plata de dividende, sub orice forma, din beneficii fictive sau care nu puteau fi distribuite, in lipsa bilantului contabil ori contrarii celor rezultate din acesta”; ca e vorba de bilantul anual sau de un altul, nu spune legea. Firesc, se poate deduce ca tot ce se da pe baza de bilant, e bun dat.
„Conform prevederilor in vigoare, nu poate fi considerata infractiune incasarea de dividende, daca aceasta se face corect, pe baza unui bilant contabil, intocmit legal. Am realizat bilantul, am stabilit profitul, dividendele asociatilor, platesc impozitele si, o data virate, imi pot lua drepturile. Totul este ca datele sa fie corect intocmite”, precizeaza Nicolae Grigorescu, expert contabil, manager la firma de expertiza contabila Grini Expert.
Desi nu pe fata, Finantele aproba tacit aceasta practica, existenta si la case mari. Directia specializata din minister a solutionat in favoarea asociatilor cateva cazuri de neintelegere cu fiscul (grabit sa aplice amenzi), pe aceasta problema. Dar cei mai mici, care nu au spatele asigurat, se tem sa riste, cata vreme legea nu este precisa.
In schimb, autoritatilor le convine ambiguitatea, caci, se stie, unde-i tocmeala, e rost si de spaga.    

Venituri la stat, daca asociatul unic
este salariat
Venituri lunare = 100.000.000 lei
Cheltuieli (inclusiv de personal) = 100.000.000 lei, din care: salariu brut director (asociat) = 40.000.000 lei
Pensie suplimentara (5%) = 2.000.000 lei
Fond somaj (1%) = 400.000 lei
Venit salarial impozabil =37.600.000 lei
Impozit = 16.467.000 lei
Salariu net = 21.133.000 lei
Cheltuieli de personal = 54.760.000 lei
Profit = 0 lei
Alte taxe, impozite (CAS 27,9%, Ajutor somaj 5%, Fond sanatate 7%, Fond risc 3%, Camera de Munca 1%) = 14.760.000 lei (per total)
Total contributii la stat = 31.227.000 lei

Venituri la stat, daca asociatul unic nu e salariat

Venituri = 100.000.000 lei
Cheltuieli aferente = 60.000.000 lei
Profit brut = 40.000.000 lei
Impozit pe profit (38%) = 15.200.000 lei
Dividend = 24.800.000 lei
Impozit pe dividende (10%) = 2.480.000 lei
Dividend incasat = 22.320.000 lei
Total virari la stat = 17.680.000 lei
Nota: calcul lunar    Sursa: GRINI Expert