Zeci de mii de polonezi au ieșit în stradă! Conflictul dintre dintre Varșovia și Bruxelles capătă amploare
Trebuie menționat că decizia a fost luată în contextul în care Tribunalul Constituțional este dominat de judecători favorabili guvernului conservator. Astfel, au fost sporite tensiunile dintre Varșovia și Bruxelles, care ar putea duce în cele din urmă la o ieșire a țării din blocul european.
Donald Tusk, fost premier liberal şi fost preşedinte al Consiliului European, le-a cerut concetăţenilor „să apere o Polonie europeană”. Acesta a susținut un discurs în faţa unei mulţimi imense la Varşovia, care a desfășurat un uriaș drapel UE.
Seara, după un model cunoscut la București, piața principală din Varșovia s-a transformat într-o mare de luminițe, după ce participanții la miting și-au aprins lanternele de la telefoanele mobile.
Și la Gdansk străzile au fost „albastre”, din cauza mulțimii steagurilor Uniunii Europene pe care le purtau manifestanții. Fostul președinte Lech Walesa, liderul istoric al sindicatului Solidaritatea, cel care a declanșat căderea comunismului în Polonia, a luat și el cuvântul în fața manifestanților, în ciuda stării precare de sănătate. Acesta este un adversar declarat al președintelui PiS, Jaroslaw Kaczynski.
Asigurările oferite de premierul Mateusz Morawiecki
Premierul Mateusz Morawiecki a asigurat după decizia Tribunalului Constituţional că nu există nicio intenţie din partea guvernului ori a partidului de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS), de a scoate Polonia din UE, autorităţile de la Varşovia încercând doar să atragă atenţia asupra modului în care Polonia este tratată de instituţiile UE şi de unii oficiali europeni.
„Noi vrem o comunitate în care să existe respect, şi nu o grupare a celor care sunt egali şi mai egali. Aceasta este comunitatea noastră, Uniunea noastră”, a spus acesta.
Tribunalul Constituţional polonez a decis joi că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând în discuţie un principiu-cheie al integrării europene.
„Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor”, a declarat Julia Przylebska, preşedinta Tribunalului Constituţional, care a denunţat „ingerinţa Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez’”.
Viktor Orban, un aliat al conservatorilor din Polonia
Aliat al guvernului polonez, premierul ungar Viktor Orban a semnat sâmbătă o rezoluţie în care afirmă că „se fac eforturi pentru a priva statele membre de puteri pe care nu le-au cedat niciodată Uniunii Europene, fără revizuirea tratatelor UE şi prin extinderi viclene de competenţe”.
„Întâietatea dreptului european trebuie aplicată numai acolo unde UE are competenţă şi cadrul pentru aceasta este înscris în tratatele fondatoare ale UE”, a punctat Viktor Orban, în timp ce ministrul său al justiţiei, Judith Varga, a declarat că răspunsul Poloniei „a fost declanşat de relele practici ale instituţiilor UE”, cerând ca „ambiţiile imperiale ale Bruxellesului trebuie oprite”.
Discuțiile despre Polexit iau amploare
Verdictul instanţei poloneze de joi a atras o reacţie rapidă de condamnare din partea executivului UE şi a principalelor partide din Parlamentul European, un comentator numindu-l drept un „atac nuclear asupra ordinii juridice a UE”. De asemenea, decizia a amplificat temerile privind un eventual „Polexit”.
Parisul şi Berlinul au susţinut Bruxelles-ul vineri, târziu, într-o declaraţie comună în care au afirmat că „apartenenţa la Uniunea Europeană merge mână în mână cu aderarea deplină şi necondiţionată la valorile şi regulile comune”.
„Respectarea acestora este responsabilitatea fiecărui stat membru şi, prin urmare, bineînţeles, şi a Poloniei, care ocupă o poziţie cheie în Uniunea Europeană. Acesta nu este doar un angajament moral, ci şi unul legal”, au continuat cele două țări, reiterându-şi sprijinul pentru Comisia Europeană în calitatea sa de „gardian al tratatelor” care asigură respectarea legislaţiei europene.