În România, toate cele 28 de bănci comerciale funcţionale, plus Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop, participă la programul de garantare al FGDB. Excepţie fac sucursalele instituţiilor de credit străine, adică ING Bank, Veneto Banca, Bank of Cyprus, Citibank, BNP Paribas Fortis, TBI Bank, Blom Bank şi Finicredito. Acestea din urmă intră sub incidenţa schemei de garantare a depozitelor din ţările lor de origine. Spre exemplu, plafonul maxim de garantare a depozitelor la ING Bank România este tot de 100.000 euro, în urma deciziei luate de Banca Centrală a Olandei încă din octombrie 2008.
Românii care dețin depozite de până în 100.000 de euro la cele 29 de bănci participante la fond sunt garantați. În cazul în care o bancă este declarată insolventă, aceștia își primesc banii înapoi.
Datele fondului arată că din 13.971.200 de depozite ale persoanelor fizice, 24.919 sunt peste plafonul de 100.000 de euro. În cazul acestor depozite, doar suma de 100.000 de euro este acoperită de FGDB.
„Pentru acea parte din depozit care depășește 100.000 euro, deponenții beneficiază de un tratament preferențial, creanțele acestora având un rang superior. Astfel, în cazul unui depozit de 150.000 de euro, diferența de 50.000 euro peste plafonul de acoperire poate intra sub incidența recapitalizării interne numai în condițiile în care toate celelalte creanțe nu au fost suficiente pentru a absorbi pierderile și a asigura capitalizarea adecvată a instituției de credit. Dacă în ultimă instanță se ajunge, totuși, la conversia sumei neacoperite de 50.000 euro, titularul depozitului respectiv primește în schimb titluri de capital (de exemplu, acțiuni) la banca în cauză. Acționarii și creditorii băncii în rezoluție sunt primii care suportă pierderile, cu mențiunea că niciun creditor nu suportă pierderi mai mari decât în cazul în care instituția de credit ar fi fost lichidată prin procedura de insolvență“, precizează instituţia de garantare.
La finalul primului semestru, FGDB garanta depozite de 221,2 miliarde lei, în creștere cu aproape 50 miliarde lei față de aceeași dată a anului precedent datorită, în principal, extinderii sferei de cuprindere a deponenților garantați la sfârșitul anului 2015.
Sfera de garantare a FGDB cuprindea, la 30 iunie 2016, peste trei sferturi din valoarea totală a depozitelor la cele 29 de instituții de credit autorizate în România de către Banca Națională a României. Depozitele acoperite însumează 152 miliarde lei, cu peste 12 miliarde lei mai mult decât la finalul primului semestru din 2015.
Legea românească a fost actualizată în 2015, cu scopul de a extinde protecția deponenților. Astfel, timpul de rambursare a banilor către deponenți, în caz de faliment bancar, a fost scurtat de la 20 la șapte zile lucrătoare, iar în sfera de garantare au intrat și companiile mari.
Măsurile de rezoluție și redresare bancară, care au fost recent reîntărite de Curtea Europeană de Justiție, reprezintă o serie de instrumente menite să salveze băncile aflate în dificultate, apelând la mijloace interne băncii, cu protecția deponenților cu depozite mai mici de 100.000 de euro și cu limitarea sprijinului guvernamental pentru bănci. Măsurile de rezoluție bancare nu se aplică depozitelor garantate de o schemă de garantare.
În România, măsurile de rezoluție bancară sunt stipulate în Legea 312/2015 privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul financiar. Această lege reprezintă transpunerea în legislația românească a Directivei 2014/59/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 de instituire a unui cadru pentru redresarea și rezoluția instituțiilor de credit și a firmelor de investiții.