Zeci de mii de sateliți vor fi trimiși în spațiu. Noua tehnologie ca ajuta milioane de oameni să aibe acces la un beneficiu care până acum le era străin. Este de-a dreptul revoluționar. De ce vrea Elon Musk să trimită atât de mulți sateliți în spațiu?
Compania SpaceX a fost nevoită luni să anuleze, pentru a treia oară de săptămâna trecută, lansarea unei noi tranşe de 60 de sateliţi din reţeaua Starlink, pentru furnizarea de internet de mare viteză din spaţiu, un serviciu conceput pentru a acoperi cu prioritate zonele izolate sau slab conectate de pe glob, potrivit EFE.
Lansarea rachetei Falcon 9 era programată pentru ora 09:49 (14:49 GTM) de la Cape Canaveral (Florida), însă rafale puternice de vânt la mare altitudine au anulat operaţiunea, potrivit companiei aerospaţiale americane.
Cu câteva ore înainte de lansare, SpaceX anunţase că existau 50% posibilităţi de a amâna procedurile ca urmare a prognozei meteo de luni care anticipa o zi înnorată cu rafale intense de vânt, potrivit Agerpres. Lansarea a fost amânată pentru marţi ora 09:28 (14:28 GTM), în cazul în care prognoza meteo va fi favorabilă.
Elon Musk vrea să trimită 42.000 de sateliți în spațiu
În total, compania fondată de Elon Musk a solicitat licenţe pentru a trimite până la 42.000 de sateliţi, cifră total ipotetică în acest moment.
SpaceX a reiterat că serviciul său de internet va deveni operaţional în 2020 pentru Canada şi nordul Statelor Unite, precizând că restul lumii va fi acoperit după alte 22 de lansări. În cazul în care constelaţia se va materializa, SpaceX va avea mai mulţi sateliţi activi decât toţi ceilalţi operatori de pe planetă, civili şi militari, care se estimează a fi în jur de 2.100.
Micii sateliţi Starlink, cu o greutate de aproximativ 200 de kilograme, echipaţi cu un panou solar, sunt fabricaţi, lansaţi şi operaţi de SpaceX. După ce vor fi desfăşuraţi de pe lansator, ei vor urca uşor, prin propria propulsie, timp de până la patru luni, pe orbita lor operaţională aflată la 550 kilometri altitudine.