Guvernul olandez promite că că va investi zeci de miliarde de euro pentru sprijinirea economiei în următorii cinci ani. Sumele sunt importante și vor fi infuzate în domenii cheie din Olanda.
Guvernul olandez a anunţat luni că va investi în următorii cinci ani 20 miliarde de euro (23,6 miliarde de dolari) în proiecte din domeniul educaţiei, infrastructurii, cercetării şi dezvoltării, pentru a sprijini economia şi a o proteja de recesiune, transmite Agerpres.
Executivul va profita de ratele scăzute ale dobânzilor la obligaţiunile guvernamentale pentru a împrumuta bani pentru fondul ce va coordona investiţiile, a precizat ministrul de Finanţe, Wopke Hoekstra.
„Este clar că trebuie să investim pentru a ieşi din această criză. Trebuie să investim în inovare, în locurile de muncă ale viitorului şi în tranziţia spre o economie sustenabilă”, a afirmat ministrul Economiei, Eric Wiebes.
Noile împrumuturi se vor adăuga datoriei guvernamentale a Olandei, care ar urma să depăşească anul viitor plafonul de 60% din PIB, din cauza cheltuielilor menite să sprijine redresarea economiei în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19).
După ani de austeritate, Guvernul olandez a redus nivelul datoriei la 49% din PIB anul trecut.
Germania, implicare importantă în obligațiunile verzi
După prima sa emisiune de astfel de obligațiuni Germania se pregătește chiar să devină lider pe piața finanțelor sustenabile în Europa, în contextul în care cea mai puternică economie europeană își propune să strângă până la 11 miliarde de euro din vânzarea de obligațiuni verzi în acest an. Germania a generat o cerere bună pentru prima sa emisiune de obligaţiuni „verzi”, care a avut loc miercuri, un moment de cotitură pentru domeniul investiţiilor sustenabile, transmite Reuters, conform Agerpres.
Potrivit unui lead manager, Germania ar urma să strângă 6,5 miliarde de euro de pe urma acestor obligaţiuni verzi cu o scadenţă de 10 ani, în condiţiile în care cererile venite de la investitori au trecut de 33 de miliarde de euro.
„Dat fiind statutul său de cea mai mare economie europeană şi intenţia de a lansa mai multe obligaţiuni verzi, Germania se pregăteşte să devină lider pe piaţa finanţelor sustenabile în Europa”, a apreciat analistul Moody’s, Matthew Kuchtyak.
Autorităţile de la Berlin speră să emită mai multe obligaţiuni verzi cu diferite maturităţi, pe care alte ţări şi companii care vor să îşi vândă propriile lor obligaţiuni „verzi” să le poată utiliza ca indicator de referinţă. În conformitate cu planul autorităţilor, investitorii care cumpără obligaţiuni „verzi” emise de Germania vor putea ulterior să le schimbe pentru obligaţiuni convenţionale germane cu aceeaşi maturitate.