Este suficient să analizezi un segment anume din industria grea și să constați că numai pentru eficiența energetică marile companii producătoare pun deoparte zeci de milioane de euro. Aceste bugete sunt, de regulă, adaptate nevoilor din piață, capacității de a absorbi o anumită cantitate din producție. Și atunci, nu mai miră pe nimeni că producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator de electricitate din România, a ajuns la performanța de a diminua consumul de energie cu 75% pe tonă în sectorul de aluminiu procesat, din 2003 până în 2011, datorită programului de investiţii  pentru creşterea eficienţei energetice, implementat după privatizare. Ca o consecință firească, și consumul de gaz a scăzut cu până la 80% în aceeași perioadă. Grosso modo, investițiile pentru creşterea eficienţei energetice au depășit 77 milioane de dolari (aproximativ 62 milioane de euro), la Alro Slatina, în perioada 2005-2011. Și nu s-au oprit aici.
Fără întrerupere
Compania a mai investit 15 milioane de dolari, în același scop, anul acesta. „Am pus accent pe îmbunătăţirea consumului specific, indiferent că este vorba de energie, gaze sau alte materii prime. Practic, am obținut reduceri semnificative ale costurilor prin creşterea eficacităţii operaţiunilor. În plus, scăderea consumului pe tona de aluminiu ne-a ajutat să echilibrăm creşterea constantă a preţului energiei“, a spus Gheorghe Dobra, directorul general al Alro Slatina. Punctual, 27 milioane de dolari au mers către creşterea intensităţii curentului electric la cuvă, la halele de electroliză active, până la 120 kA, ceea ce a determinat obţinerea unei producţii mai mari, cu impact direct asupra reducerii consumului de electricitate pe tona de aluminiu. În context, între 2006 şi 2008, Alro a investit peste 26 milioane de dolari în şapte noi grupuri de transformare şi în 14 redresori la halele de electroliză 5-8. Aceste investiţii au contribuit, la rândul lor, la reducerea consumului de electricitate. Așadar, programul de investiţii pentru creşterea eficienţei energetice a permis companiei să îşi crească producţia de aluminiu primar, fără o majorare semnificativă a consumului de energie. Cu mențiunea că toată energia electrică achiziţionată de Alro, atât prin contracte directe, cât şi prin intermediul platformei OPCOM, a fost folosită doar în cadrul procesului de producţie din cadrul Alro, Vimetco Extrusion şi ALUM. Potrivit oficialilor companiei, Alro, Vimetco şi toate subsidiarele sale nu au revândut şi nu intenţionează să revândă energie electrică unor terţe companii.
Un alt mare consumator de energie electrică, ArcelorMittal Galaţi a investit aproximativ 100 milioane de dolari (în jur de 80 de milioane de euro) în modernizarea furnalului numărul 5 al combinatului pentru scăderea costurilor variabile. De altfel, după privatizare, compania a investit sute de milioane de dolari în tehnologie și protecția mediului.
Mai nou, legat de același capitol al industriei românești, Vulcan și Vinci Facilities România au inițiat anul acesta un proiect de utilizare eficientă a resurselor energetice pe platforma industrială Vulcan, care urmărește scăderea costurilor utilităților cu 20 – 25%. Pentru prima etapă au fost estimate investiții de 200.000 euro. „Nu este un proiect ușor, având în vedere vechimea instalațiilor noastre“, declară Adrian Volintiru, directorul general al Vulcan. În timp ce unele mari companii se pot finanța singure, altele accesează programele de finanțare europeană pentru investițiile în eficiența energetică. Un caz concret: Prefab Călărași a lansat recent proiectul centralei de cogenerare care va duce la îmbunătăţirea eficienţei energetice a activităţii, prin investiții de 5 milioane de euro. Astfel, compania  își asigură necesarul propriu de energie consumând 60% din producția noii instalații, restul de 40% fiind livrat în Sistemul Energetic Național.  Este doar un exemplu din puținii jucători care se pot califica pentru asemenea fonduri. Restul va căuta noi resurse.

Alro Slatina, în cifre
77 milioane de dolari a însemnat programul de investiții al Grupului,  în ultimii șase ani, pentru creșterea eficienței energetice
75% pe tonă reprezintă diminuarea consumului de energie în sectorul de aluminiu procesat din 2003 până în 2011
26 milioane de dolari au fost investite în şapte noi grupuri de transformare şi în 14 redresori la halele de electroliză 5-8, în perioada 2006-2008
15 milioane de dolari au fost deja investite, anul acesta, cu același scop: eficiența energetică și reducerea consumului

„Am pus accent pe îmbunătă­țirea consumului specific, indiferent că este vorba de energie, gaze sau alte materii prime. Practic, am obținut reduceri semnificative ale costurilor.”
Gheorghe Dobra, director general, Alro Slatina