„Reacția băncilor centrale la iminenta încetinire economică și la războiul comercial a fost reducerea previzibilă, pe un fond de panică, a dobânzilor și orientarea politicii către noi extreme de relaxare. (…) Iar în momentul în care băncile centrale consumă și ultimele rezerve de politică disponibile, decidenții politici vor căuta alte inițiative politice, căci reducerea dobânzilor și repornirea relaxării cantitative nu vor mai fi suficiente,” arată Steen Jackobsen, CIO și economist șef al Saxo Bank.
Acesta avertizează că toate semnalele din piață amintesc de o repetare a istoriei din urmă cu 50 de ani.
„De la anti-globalizare, costul de producție mai mare per unitate din considerente de mediu, un efort fiscal în infrastructură și susținerea lanțurilor globale de aprovizionare afectate – toate acestea creează o copie destul de detaliată a șocului global al aprovizionării din anii 1970.
Amenințarea inflației revine în forță
După o lungă perioadă în care inflația părea anihilată, economiștul șef al Saxo Bank anunță reapariția acestei amenințări:
„Credem că următorul pas logic va fi creșterea masivă a cheltuielilor fiscale căci discuțiile bugetare încep în octombrie-noiembrie. Se adună toate datele pentru furtuna perfectă care ar putea întoarce cârma către rezultate inflaționiste. (…) De data aceasta, șocul va veni la o oarecare distanță de expansiunea fiscală globală ce trebuie să apară în al treilea și al patrulea trimestru. În această situație, piețele care se vor afla în poziția de a beneficia cel mai mult vor fi mărfurile și resursele reale, infrastructura, salariile și aurul,” susține Steen Jackobsen.
Astfel, potrivit eocnomistului șef al Saxo Bank, până la mijlocul anului 2020 semnalele subtile se vor trasforma în certitudini iar inflația va ajunge la cote alarmante:
„Până în vara anului 2020 – într-un an din acest moment – vom fi martorii sfârșitului oricărei credințe că politica monetară poate mișca chiar și un ac și vom observa cum cheltuielile extravagante vor duce inflația la niveluri peste așteptările oricui, la doar două trimestre de cât inflația fusese, din nou, declarată moartă,” avertizează Steen Jackobsen.