Zeci de oameni stau la rând pentru un loc la ATI. Un medic avertizează: Camera de gardă e plină
Ar fi vorba de 30 de pacienţi care primesc deja oxigen, însă care ar avea nevoie de un loc la terapie intensivă, conform informațiilor transmise de dcnews.ro
„Aş spune că e o regulă ca la Matei Balş, în ultimele săptămâni, să fie plină camera de gardă. Pacienţii sunt evaluaţi, unii trebuie să fie internaţi, dar nu există locuri. Nu vorbim aici doar de terapie intensivă, ci de pacienţi care au forme severe şi au nevoie doar de oxigen. Sigur, în prima parte a zilei rezolvăm de fiecare dată, dar ce apare după necesită timp de aşteptare. Nu există dimineaţă în care să nu fie 20 de pacienţi sau mai mulţi care sunt în camera de gardă. Primesc tratament, monitorizare, dar nu sunt pe secţie”, a declarat Adrian Marinescu, specialist în boli infecţioase la Institutul Matei Balş, pentru sursa menționată.
De asemenea, acesta a fost întrebat și care este starea pacienţilor care ajung la camera de gardă a Institutului.
„Fiind mai mulţi, sunt şi mulţi cu forme uşoare, care nu ar trebui să ajungă la spital. Apropo de triajul pe care am putea să îl facem prin intermediul medicului de familie. Din păcate, avem şi forme severe, ca înainte, la persoane vulnerabile, care nu sunt vaccinate, şi care cad pradă virusului. Pentru ei nu este nicio diferenţă, şi exact ce se întâmpla înainte se întâmplă şi acum. Iar uneori ajung foarte târziu. Evaluarea iniţială, făcută de medicul de familie, ar trebui să stabilească dacă cineva ajunge imediat la camera de gardă sau dacă e monitorizat acasă”, a completat medicul.
Spitalele din Capitală, într-o situație critică
Totodată, Bogdan Socea, directorul medical al spitalului Sf. Pantelimon, a explicat în ce situație se află și această instituție.
„Situaţia este dramatică, în sensul că toate locurile pentru COVID-19 sunt ocupate. Vorbim de cele 16 locuri ATI COVID-19. 72 de pacienţi sunt la ATI intermediar. 50 de pacienţi confirmaţi pozitiv sunt la UPU. Am reinstalat şi corturile pentru a face faţă fluxului mare de pacienţi. Suntem spital de urgenţă, deci un punct terminus. Oamenii vin cu ambulanţe şi nu putem să îi trimitem în alte locuri.
Dintre cei 50 aflaţi în UPU şi trataţi acolo, 18 sunt persoane care au nevoie de ATI. Toate transferurile ATI se fac prin CNCCI. Din păcate, situaţia este aceeaşi în toate spitalele, mai ales în Bucureşti, şi cu atât mai gravă în spitalele de urgenţă. Riscul este ca la un moment sistemul sanitar să fie suprasaturat şi rezervele umane şi de aparatură să fie depăşite!”, a declarat Bogdan Socea la Antena 3.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Gane