În jur de 90 de formaţiuni au fost înregistrate în Registrul partide politice, după alegerile locale din 5 iunie 2016.
Printre partidele noi se află: Partidul Bucureşti 2020, Partidul Alternativa pentru Demnitatea Naţională, Partidul Dreapta Liberală, Partidul Naţiunea Română, Partidul PRO România, Partidul Alianţa pentru Educaţie şi Reformă, Partidul Naţional Ţărănesc Maniu-Mihalache, Alianţa pentru Unirea Românilor, Partidul Democraţiei şi Solidarităţii – DEMOS, Partidul „Rezist”, Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate (PLUS), Partidul RE:START România, Partidul „Ader la Democraţie, Educaţie şi Reconstrucţie” (ADER), Partidul Politic „Realitatea”, etc.
Numeroase partide regionale
Multe dintre acestea s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020.
Ca şi la alegerile locale precedente, şi-au trimis candidaţi în lupta electorală şi alte partide regionale, nou înfiinţate, care îşi propun să apere interesele locale şi zonale, printre acestea numărându-se: Partidul Prahova în Acţiune, Partidul Băcăuanilor, Partidul Brăila Nouă, Partidul Uniunea Independentă pentru Tecuci, Partidul „Iniţiativa Pătârlagele”, Partidul Arădenilor, Partidul Uniunea pentru Bucovina, etc,
În context, trebuie precizat că prima lege care reglementa partidele politice după 1989 cerea ca un partid politic să aibă doar 251 de membri fondatori pentru a fi înregistrat.
Legea partidelor politice s-a modificat în 1996, astfel încât numărul de membri necesar pentru înregistrarea unui partid politic a crescut de la 251 la 10.000.
Se cer doar trei membri fondatori, din 2015
Prin Legea partidelor politice nr. 14/2003, lista de semnături cu membrii fondatori, necesară pentru înregistrare trebuia să cuprindă cel puţin 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti.
Totodată, o nouă modificare a Legii partidelor politice în 2015 a oferit posibilitatea unui partid politic de a se înregistra la tribunal cu doar trei membri fondatori.
Lista semnăturilor de susţinere pentru înregistrarea partidului trebuie să cuprindă cel puţin 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti.