Zeci de persoane, reținute în Franța în urma protestelor privind reforma pensiilor

proteste Franța

SURSA FOTO: Dreamstime

Poliția din Franța a reținut marți zeci de persoane în urma protestelor din toată țara privind reforma pensiilor. Protestele vor continua și mâine, după cum promit principalele sindicate franceze.

Poliția franceză a reținut zeci de persoane în urma protestelor

Zeci de persoane au fost reţinute în urma protestelor desfăşurate marţi în Franţa faţă de planul creşterii vârstei de pensionare, anunţă autorităţile franceze.

Prefectura Poliţiei a anunţat că 27 de persoane au fost reţinute în urma implicării în violenţe în Paris. Au avut loc confruntări între grupuri de protestatari şi forţele de ordine în centrul capitalei Franţei, precum şi în oraşele Lille, Toulouse şi Strasbourg, conform cotidianului Le Monde.

Sindicatul Confederaţia Generală a Muncii (CGT) a anunţat că peste două milioane de persoane au participat la protestele organizate în zeci de oraşe din Franţa. În schimb, Ministerul de Interne a estimat că la manifestaţii au fost prezenţi aproximativ 740.000 de oameni. În Paris, au fost aproximativ 93.000 de protestatari.

Protestele vor continua și mâine

Principalele centrale sindicale din Franţa pregătesc o nouă zi de mobilizare naţională împotriva reformei pensiilor pe 6 aprilie.

Guvernul Elisabeth Borne a adoptat planul controversat de reformare a sistemului pensiilor prin asumarea răspunderii, evitând votul Adunării Naţionale, Camera inferioară a Parlamentului. Două moţiuni de cenzură depuse de opoziţie au fost respinse.

Opoziţia insistă pentru demisia Guvernului Elisabeth Borne, susţinând că nu mai are legitimitate, dat fiind că una dintre moţiuni a fost respinsă la limită. Opoziţia va contesta reforma pensiilor la Consiliul Constituţional.

Participarea la proteste a fost mai redusă

De menționat că, Turnul Eiffel, Arcul de Triumf din Paris şi Palatul Versailles au fost din nou închise pentru vizitatori marţi, în cea de-a 10-a zi de proteste faţă de reforma pensiilor din Franţa.

Apelul la grevă lansat de cele două sindicate ale angajaţilor din Societatea de exploatare a Turnului Eiffel (SETE), CGT şi FO, a făcut ca celebrul turn din centrul Parisului „să nu dispună de forţă de muncă pentru a se deschide”, a precizat SETE, însă esplanada sa rămâne accesibilă.

Accesul în spaţiul situat între cele patru picioare ale monumentului, protejat printr-un perete din sticlă, a fost într-adevăr asigurat de un prestator de servicii de securitate, al cărui personal angajat era prezent la faţa locului, potrivit aceleiaşi surse. Din acest motiv, controalele de securitate au avut loc în continuare la punctele de intrare.

Opozanţii reformei pensiilor au manifestat din nou peste tot în Franţa marţi, cu o participare totuşi în scădere la nivel naţional, conform datelor transmise de sindicate şi de autorităţile franceze.