Autorităţile au confiscat în nord-vestul Chinei 76 de tone de lapte praf contaminat cu melamină la peste doi ani de la un scandal precedent care a cauzat decesul a şase bebeluşi şi îmbolnăvirea altor 300.000, a relatat vineri mass-media chineză, informează AFP.

Tonele de lapte praf au fost descoperite în provincia Gansu după ce o serie de teste au relevat concentraţii de 500 de ori mai mari faţă de nivelul maxim autorizat, a scris Xinhua.

Melamina este o substanţă chimică toxică utilizată în industrie; ea simulează un aport de proteine şi permite producătorilor să-şi înşele cumpărătorii amestecând mari cantităţi de apă în lapte.

Potrivit unui ziar din Beijing. doi responsabili ai unei lăptării din Gansu au fost arestaţi, în timp ce loturi de lapte contaminat au fost de asemenea descoperite în provincia Jilin din nord-estul Chinei.

După distrugerea presupusă în 2008 a primelor cantităţi de lapte otrăvit, noi cantităţi au fost descoperite de la sfârşitul anului trecut în diverse provincii chineze. Inclusiv gestiunea loturilor contaminate constituie o problemă pentru autorităţi, laptele neputând fi incinerat din cauza costurilor prea ridicate ale procesului.

În 2008, după scandalul laptelui contaminat, s-a creat o adevărată psihoză în China, iar produsele cu conţinut de lactate chinezeşti din străinătate au fost retrase masiv de pe piaţă. 300.000 de copii chinezi s-au îmbolnăvit atunci, mulţi rămânând cu grave complicaţii renale din cauza ingestiei de melamină, substanţă destinată producerii lipiciului, răşinilor şi a fertilizatorilor chimici.

Douăzeci şi una de persoane au fost judecate pentru implicarea în traficul de lapte otrăvit dezvăluit în septembrie 2008, iar două din ele au fost condamnate la moarte şi executate.

SURSA: Agerpres