Retezatul este una dintre cele mai interesante destinatii de vacanta, datorita spectacolului oferit de versantii sai si lacurile glaciare. Un pasionat de munte lipsit de orice fel de echipament, dar care doreste sa „bata” patru zile Retezatul trebuie sa scoata din buzunar aproximativ sapte milioane de lei pentru a acoperi toate cheltuielile.
Masivul Retezat este una dintre cele mai importante si fascinante regiuni muntoase ale Romaniei. Pentru conservarea specificului zonei, o importanta portiune a masivului a fost recunoscuta in 1935 ca Parc National. Acesta are o suprafata de 38.047 hectare si este cel mai vechi Parc National din Romania. Punctele de atractie ale lantului muntos situat in Carpatii Meridionali sunt cele 80 de lacuri glaciare, dintre care Bucura este cel mai intins lac de acest tip din Romania, iar Zanoaga, cel mai adanc (29 m). Cel mai inalt varf este Peleaga, cu o altitudine de 2.509 metri. Vegetatia include peste 100 de specii diferite de plante si arbori, iar fauna cuprinde mistreti, lupi, vulpi, ursi. caprioare, rasi, pisici salbatice, cocosi de munte si vulturi.
Turistii care vor sa viziteze parcul trebuie sa plateasca o taxa de 30.000 lei pentru o perioada de 15 zile, cu reducere de 50% pentru elevi, studenti si pensionari. La aceasta se adauga costul taxei Salvamont de 20.000 lei, pentru aceeasi perioada. Pentru intrarea in Rezervatia stiintifica Gemenele este nevoie de autorizatie eliberata de Academia Romana, autorizatie dificil de obtinut.
Un pat la cabana costa intre 120.000 si 450.000 lei/noapte
Pentru a „ataca” muntele, un turist trebuie sa fie bine pregatit. Trebuie acordata o atentie deosebita echipamentului si proviziilor ce urmeaza a fi transportate. Un bagaj minim pe care drumetul ar trebui sa il aiba pentru un week-end in Retezat include: bocanci (1.500.000 lei), rucsac (1.500.000 lei), sac de dormit (800.000 lei) si pelerina de ploaie (500.000 lei). La acestea se adauga haine groase, de preferinta din bumbac, si un primus (lampa de gatit cu benzina).
De asemenea, sunt importante harta cu zona si traseele care urmeaza a fi parcurse, ecranul de protectie solara si provizii corespunzatoare: hrana rece, supe instant, fulgi de cartofi sau fasole, miere zaharisita, dulciuri si fructe tari (mere, portocale, lamai).
Excursionistul poate dormi atat in cort, cat si in cabanele amenajate pe munte. Pretul unui cort de doua persoane porneste de la 1.000.000 lei, iar unul de trei persoane costa aproximativ 2.500.000 lei.
Cabanele din Parcul National sunt pregatite in aceasta vara sa isi primeasca turistii care nu se impaca cu noptile la cort. La cabana silvica Gura Apei se plateste 200.000 lei pentru un pat. Cabana are ca facilitati apa calda, bucatarie, camere cu doua paturi si grup sanitar in fiecare camera. La Rotunda se plateste 150.000 lei pentru 24 de ore, la Dumbravita 200.000 lei patul, iar la Cheile Butii: 450.000 lei patul. La Cheile Butii exista si un restaurant. Cazarea in complexul alpin Rausor costa 120.000 lei patul si include micul dejun, iar la cabana Buta se plateste 60.000 lei pentru un pat in camere cu paturi suprapuse.
Cu trenul, de la Bucuresti pana in zona accesului in masiv drumul costa 385.000 lei la clasa a doua, iar de la Timisoara, se platesc 150.000 lei. Cea mai cunoscuta intrare este dinspre Gara Baiesti. De aici, urmand marcajul albastru, se poate merge pe jos pe DN 66, doi km pana la Ohaba de sub Piatra. De aici pana la Carnic sunt 19 km (existand si posibilitatea transportului cu autovehiculul). In continuarea marcajului albastru se poate urca pana la lacul Bucura, trecand pe la cabana Pietrele. De la Carnic pana la lacul Bucura, unde se poate campa, este un drum de cinci ore si jumatate. Pentru cei care vor sa parcurga intreaga distanta pe jos, drumul va dura aproximativ 10-11 ore.
Lacul este marginit la est de varful Peleaga, iar la vest de varful Retezat. De la lacul Bucura, se poate face o scurta calatorie spre est pe langa Peleaga, pentru a vizita lacul Galesu sau trecatoarea Portile Inchise. Dinspre cabana Pietrele se poate urma triunghiul albastru pentru un drum de patru ore care duce prin saua Retezatului pana pe varful Retezat, aflat la 2.485 m altitudine. De la Lacul Bucura pana la Zanoaga Mare este un drum de patru ore si jumatate, marcat cu punct rosu, traseu care include si varfurile Judele si sesele Mari. Pentru o lista completa a traseelor poate fi consultat ghidul montan electronic www.alpinet.org. Mai trebuie spus ca in Retezat exista peste 60 de trasee disponibile amatorilor de catarari si escalade.
Reguli de vizitare in Parcul National Retezat
· focurile de tabara sunt permise doar in vetrele special amenajate
· deseurile vor fi evacuate in afara Parcului si se lasa doar in locuri special amenajate pentru colectare
· se interzice distrugerea, degradarea, respectiv colectarea in orice scop, fara acordul administratiei parcului, a ciupercilor, plantelor, animalelor, rocilor si a oricaror esantioane de origine naturala de orice fel
· colectarea de specii de flora, fauna, roci si a oricaror esantioane de origine naturala se poate face doar cu scop stiintific si numai cu acordul scris al administratiei parcului
· este interzisa folosirea ambarcatiunilor de orice tip pe lacurile alpine, cu exceptia celor destinate pentru colectarea de probe pentru cercetari stiintifice
· scaldatul si utilizarea de detergenti pentru spalare in apele curgatoare si in lacurile alpine sunt interzise
· perturbarea linistii in Parc prin orice fel de mijloace (strigate, pocnitori, folosirea de echipamente audio etc.), pe trasee, la locurile de campare sau in jurul cabanelor este strict interzisa
* Extras din Regulamentul de organizare si functionare a Parcului National Retezat.