Volodimir Zelenski i-a transmis un mesaj important lui Vladimir Putin. Într-un mesaj video postat pe Facebook în noaptea de joi spre vineri, liderul de la Kiev a arătat că forţele ucrainene rezistă în zonele-cheie ale Ucrainei unde rușii presează şi răspund fiecărui atac.
Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe părinţii soldaţilor ruşi să își iubească copiii mai mult decât să se teamă de autorităţi. Preşedintele Ucrainei a susținut că există date conform cărora Armata Rusiei caută mercenari pentru a fi trimişi în război. El a spus că acest lucru nu îi va ajuta și a transmis și un avertisment tuturor celor care vor încerca să se alăture ocupanţilor teritoriului nostru ucrainean.
„Aceasta va fi cea mai proastă decizie a vieţii voastre. O viaţă lungă este mai bună decât banii care vă sunt oferiţi pentru una scurtă”, a transmis el.
„Avem informaţii că Armata rusă recrutează mercenari din alte ţări, încercând să înşele cât mai mulţi tineri pentru a se înrola. Ştim că asta nu îi va ajuta. Aşa că acum îi avertizez pe toţi cei care vor încerca să se alăture ocupanţilor teritoriului nostru ucrainean. Aceasta va fi cea mai proastă decizie a vieţii voastre. O viaţă lungă este mai bună decât banii care vă sunt oferiţi pentru una scurtă”, a declarat Zelenski, într-un mesaj video postat pe Facebook în noaptea de joi spre vineri.
Mesajul lui Zelenski: Tuturor ruşilor care mă pot auzi, vorbiţi despre asta
El a adăugat că forţele ucrainene rezistă în zonele-cheie ale ţării unde inamicul presează şi răspund fiecărui atac. Președintele Ucrainei a arătat că au fost luaţi prizonieri noi recruţi ruşi, susţinând că unii nici nu sunt menţionaţi în Rusia şi nu se încearcă recuperarea lor, familiile fiind anunţate că au murit, deşi ei sunt în viaţă.
„Tuturor ruşilor care mă pot auzi acum, vorbiţi despre asta. Fiecare mamă care ştie că fiul ei a fost trimis în războiul împotriva Ucrainei să verifice unde este fiul ei. Şi mai ales acelea care nu îşi pot contacta copiii, cărora li s-a spus că au murit, dar nu au primit trupurile. (…) Noi nu am plănuit să luăm mii de prizonieri. Nu avem nevoie de 13 sau oricâte mii de soldaţi ruşi morţi. Nu avem nevoie de asta. Noi nu am vrut războiul ăsta. Noi vrem doar pace. Şi vrem să vă iubiţi copiii mai mult decât vă temeţi de autorităţi”, a continuat liderul de la Kiev.
El a arătat că s-a adresat Bundestagului, nu doar ca preşedinte, ci şi ca un cetăţean ucrainean, şi a spus că va continua să vorbească în „parlamentele şi pieţele” statelor partenere, cât va fi nevoie pentru a opri războiul. Zelenski a precizat că a discutat şi cu preşedintele francez Emanuel Macron.
„Întărim apărarea Ucrainei. Ne coordonăm paşii comuni spre pace. Sunt recunoscător pentru asta. Sunt recunoscător şi preşedintelui Biden pentru noul sprijin eficient pentru ţara noastră”, a spus acesta.
Forţele ucrainene au răspuns fiecărui atac din partea unităţilor ruse
Pe de altă parte, într-un alt mesaj postat pe Telegram, Zelenski a susținut că Ucraina încă deţine controlul asupra zonelor-cheie ale ţării pe care forţele ruse încearcă să le cucerească. Forţele ucrainene au răspuns fiecărui atac din partea unităţilor ruse, a punctat liderul de la Kiev. El a susținut că oraşe precum Mariupol în sud, Harkov în est şi Cernigău în nord, asediate de trupele ruse, nu vor fi abandonate la greu.
De la armată până la Biserică, toată lumea face tot ce poate pentru poporul ucrainean, a spus preşedintele Zelenski. El a transmis și un mesaj cheie: „Vom fi liberi”. Zelenski le-a promis oamenilor de afaceri înlesniri precum mai puţină birocraţie şi împrumuturi fără dobândă pe durata conflictului.
Ultimele informații despre bombardamentele din Mariupol
Între timp, au apărut indicii că teatrul bombardat în oraşul ucrainean asediat Mariupol ar fi adăpostit chiar mai mulţi oameni decât se credea iniţial. Parlamentarul ucrainean Serhii Taruta a scris pe Facebook vineri dimineaţa că cel puţin 1.300 de persoane se adăposteau în clădirea care a fost bombardată miercuri. Taruta a spus că această afirmaţie se bazează pe informaţii privind oamenii care s-au aflat înăuntru şi au părăsit de atunci Mariupol.
Până acum, autorităţile oraşului susţineau că circa 1.000 de persoane au căutat adăpost în clădirea teatrului. Potrivit surselor ucrainene, clădirea a fost în mare parte distrusă de un bombardament ţintit al forţelor ruse, miercuri. La rândul său, Rusia acuză regimentul naţionalist ucrainean Azov pentru această explozie de proporţii.
Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI.