Zelenski a declarat pentru jurnaliștii de la Roma că „primii paşi importanţi” ai unei contraofensive militare împotriva forţelor ruse „vor fi făcuţi în curând”. Acesta a precizat că forţele ucrainene „se pregătesc foarte serios”.
„Cu siguranţă vor exista paşi foarte serioşi. Nu vă pot spune (când), dar cu siguranţă veţi vedea acest lucru şi Rusia va simţi cu siguranţă acest lucru”, a spus el. „Credem în victorie şi credem că primii paşi importanţi vor fi făcuţi în curând”, a completat el.
Ucraina a interceptat trei rachete şi 25 de drone lansate de Rusia
În noaptea de sâmbătă spre duminică, forțele armate ucrainene au interceptat trei rachete şi 25 de drone lansate de Rusia. Potrivit acestora, armata rusă a tras cu rachete Kalibr de pe fregatele desfăşurate în Marea Neagră, cu rachete de croazieră de pe bombardierele strategice Tu-95 şi cu drone Shahed de fabricaţie iraniană.
Potrivit unui oficial prezidenţial ucrainean, două persoane au fost rănite la Ternopil, în vestul ţării, oraşul de unde sunt originari reprezentanţii Ucrainei care au participat sâmbătă seară la concursul Eurovision găzduit de Marea Britanie.
Zelenski s-a întâlnit cu președintele Germaniei
„În cea mai dificilă perioadă din istoria modernă a Ucrainei, sunt mândru că Germania este prietenul nostru adevărat şi aliatul nostru de încredere”, a scris Zelenski în cartea de oaspeţi a Preşedinţiei germane. „Împreună vom învinge şi vom readuce pacea în Europa”, a adăugat Zelenski.
Zelenski are duminică o întrevedere cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu cabinetul său de securitate înainte de a se îndrepta spre Aachen, în vestul Germaniei, pentru a primi prestigiosul premiu Charlemagne în onoarea serviciilor aduse Europei.
Germania, cea mai mare economie a Europei, s-a confruntat cu critici la începutul războiului pentru ceea ce unii au numit un răspuns ezitant la criza din Ucraina, dar a devenit ulterior unul dintre cei mai mari furnizori de asistenţă financiară şi militară pentru Ucraina. De altfel, Berlinul a anunţat sâmbătă un nou ajutor militar în valoare de 2,7 miliarde de euro (3 miliarde de dolari) pentru Ucraina, cel mai mare pachet de acest fel acordat până acum de la invazia Rusiei, în februarie anul trecut, şi a promis sprijin suplimentar pentru Kiev atât timp cât va fi necesar.
Zelenski a salutat acest „pachet puternic” într-un tweet, indicând că intenţionează să discute cu oficialii germani despre furnizarea de arme, precum şi despre apărarea aeriană, reconstrucţie, candidatura Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană şi NATO.
Zelenski fusese în Germania chiar înainte de izbucnirea războiului, în februarie 2022, când a participat la Conferinţa de Securitate de la Munchen.
Germania a părut ezitantă în sprijinul său pentru Ucraina la începutul invaziei, fiind constrânsă atât de dependenţa sa energetică faţă de Rusia, cât şi de un pacifism înrădăcinat în istoria sa sângeroasă din secolul XX. A fost nevoie de o răsturnare majoră de politică şi o schimbare de mentalitate pe care cancelarul Scholz a numit-o „Zeitenwende” – schimbarea de epocă – într-un discurs de referinţă susţinut la doar câteva zile după izbucnirea războiului.