Din fericire pentru Ucraina, parlamentarii din Japonia au rezonat cu Volodimir Zelenski, fiind profund marcați de dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011.
Reamintim că, recent, autoritățile ucrainene au informat că trupele rusești, care ocupă centrala nucleară de la Cernobîl, au deteriorat laboratorul analitic central, care procesează o cantitate semnificativă de deșeuri radioactive.
Alertă la Cernobîl! Armata Rusiei a distrus instalația care procesa deșeurile radioactive
Agenția de Stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excludere a declarat că soldații rușii au „jefuit și distrus” laboratorul analitic central, care procesa o cantitate semnificativă de deșeuri radioactive, relatează BBC.
De asemenea, autoritățile ucrainene au explicat că laboratorul respectiv avea „probe și eșantioane de radionuclizi foarte activi, care astăzi se află în mâinile inamicului”. Laboratorul analitic central, a cărei înființare a costat aproximativ șase milioane de euro, conținea „echipamente analitice valoroase” care nu erau disponibile în alte țări europene.
De altfel, compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a avertizat că nivelurile de radiații nucleare din jurul centralei nucleare de la Cernobîl „riscă să crească”, acum când sistemele de monitorizare a radiațiilor nucleare nu funcționează. Totodată, sursa citată a explicat că nu există noi informații despre starea actuală a poluării cu radiații nucleare.
„Nu există date privind starea actuală a poluării cu radiații a mediului din zona de excludere, ceea ce face imposibilă o reacție adecvată la amenințări”, a transmis Energoatom, potrivit Sky News.
Reamintim că, săptămâna trecută, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a informat că toate centralele nucleare din Ucraina sunt în siguranță, explicând că nu a fost depășit nivelul de radiaţii nucleare, chiar dacă o linie de înaltă tensiune conectată la centrala nucleară de la Cernobîl a fost avariată recent de militarii ruși.
România este amenințată de radiațiile nucleare din Ucraina?
Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a explicat că Autoritatea de Reglementare şi Control din Ucraina a informat marți seară, 15 martie, că conexiunea amplasamentului Cernobîl cu reţeaua naţională de alimentare cu energie electrică a fost restabilită, alimentarea din generatoare diesel de urgenţă nemaifiind necesară.
„În prezent, toate instalaţiile nucleare din Ucraina sunt funcţionale şi în stare sigură şi nu există un pericol pentru mediu sau populaţie. Totodată, menţionăm că măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii şi nu sunt semnalate depăşiri la nivelul teritoriului ucrainean”, a transmis CNCAN.
CNCAN a adăugat că nivelul radiaţiilor nucleare este monitorizat continuu de Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă.
„În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei.”