Ucraina a ajuns la un punct de cotitură, consideră președintele Volodimir Zelenski, care rămâne decis să elibereze „pământul ucrainean”. De asemenea, președintele ucrainean a avut o părere și despre cât va mai dura războiul cu Rusia.
Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski susţine că Ucraina a ajuns la un punct de cotitură strategică în războiul său cu Rusia, dar a avertizat că o estimare exactă a duratei conflictului nu este posibilă, potrivit unei alocuţiuni înregistrate, postate pe pagina sa oficială de Facebook, citată de Reuters.
„Este imposibil de spus câte zile mai avem pentru a elibera pământul ucrainean. Însă putem spune că o vom face, pentru că am atins deja un punct de cotitură strategică”, a menţionat el.
De asemenea, şeful statului ucrainean a îndemnat încă o dată comunitatea internaţională să aplice măsuri mai drastice Rusiei.
Lavrov susține posibilitatea unor discuții Putin-Zelenskiy
Discuțiile de joi dintre miniștrii de externe rus și ucrainean nu au produs niciun progres aparent în direcția unei încetări a focului, dar analiștii au declarat că faptul că aceștia s-au întâlnit a lăsat o portiță deschisă pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Ucraineanul Dmytro Kuleba a declarat că omologul său rus Serghei Lavrov a indicat că nu are autoritatea de a negocia nici măcar o încetare a focului de 24 de ore sau un coridor umanitar în Mariupol, orașul din sudul Ucrainei asediat și aflat sub tirul intens al artileriei rusești.
Dar Lavrov a lăsat ușa deschisă pentru continuarea discuțiilor și o eventuală întâlnire între președinții Vladimir Putin și Volodymyr Zelenskiy.
„Sper că acest lucru va deveni necesar la un moment dat”, a declarat Lavrov. „Dar trebuie să aibă loc lucrări pregătitoare pentru acest lucru”.
Dificultăți în Rusia
Analiștii au declarat că viitorul privind orice negociere va fi dificil, dar progresul militar al Moscovei, mai lent decât se aștepta, și costul usturător al sancțiunilor economice impuse de un Occident unit au deschis o potențială oportunitate pentru un compromis.
„Poziția Moscovei în acest război a slăbit, deoarece nu a fost capabilă să-și pună în aplicare planurile inițiale”, a declarat Nikolai Petrov, cercetător senior pentru Eurasia la Chatham House.
„Pentru Putin, impunerea de sancțiuni a fost un lucru teribil. Ele distrug economia rusă și acționează și asupra oamenilor din jurul său”.
De asemenea, Petrov a declarat că Putin se confruntă cu o situație din ce în ce mai dificilă, inclusiv în rândul armatei sale.
Putin ar putea să escaladeze conflictul
Pe de altă parte, alții au avertizat că Putin ar putea căuta în continuare să escaladeze conflictul. Joi, un lider de la Kremlin a declarat că Rusia va ieși mai puternică din sancțiunile economice, în timp ce, în cele din urmă, măsurile se vor răsfrânge asupra Occidentului.
„Există o presiune din partea elitei” pentru a găsi un compromis, a declarat Serghei Guriev, fostul economist-șef al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, o persoană bine conectată.
„Întrebarea este cât de eficiente pot fi acestea. Până acum, Putin pare să persiste. Dacă el crede că în viitorul apropiat va reuși să încercuiască Kievul și să-l distrugă, ar putea spune că va continua.”
„În acest sens, o decizie imediată privind un nou embargo al UE asupra importurilor de petrol rusesc ar fi importantă”, a declarat Guriev, referindu-se la discuțiile în curs de desfășurare în UE cu privire la posibilitatea de a se alătura unei interdicții a SUA și a Marii Britanii privind achizițiile de petrol rusesc.