Preşedintele Volodimir Zelenski a continuat, duminică, seria discursurilor în faţa partenerilor internaţionali.

Zelenski a citat-o pe Golda Meir: „Noi vrem să trăim, dar vecinii noștri vor să ne vadă morți”

De data aceasta, liderul de la Kiev s-a adresat parlamentarilor din Israel. Zelenski a solicitat acestei ţări să ofere arme Ucrainei și i-a întrebat pe parlamentari de ce Israelul nu a luat nicio hotărâre până acum privind impunerea unor sancțiuni asupra Rusiei.

Volodimir Zelenski a adaugat că Israelul are cea mai bună apărare antiaeriană din lume și spune că „puteți cu siguranță să ajutați poporul nostru, să salvați viețile ucrainenilor”, transmite Mediafax.

„Alegerea este a voastră, fraților și surorilor, iar voi trebuie să trăiți apoi cu alegerea pe care o faceți, poporul Israelului”.

Președintele Zelenski a citat-o, de asemenea, în mesajul său, pe regretata Golda Meir, prim-ministru israelian, cu cuvintele: „Noi vrem să trăim, dar vecinii noștri vor să ne vadă morți”.

„Rămânem, suntem pregătiți pentru compromis”, a adăugat el, făcând o paralelă directă între Ucraina de acum și istoria Israelului, care se confruntă cu ostilitatea arabă.

Holocaustul, subiect sensibil în discursul preşedintelui Ucrainei

Pe de altă parte, discursul lui Zelenski a generat şi nemulţumiri în rândul multor deputaţi şi oficiali guvernamentali israelieni.

Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul rostit duminică în faţa membrilor Parlamentului israelian (Knesset), că Ucraina şi Israelul se confruntă cu ameninţări similare.

“Sunt ameninţări referitoare la distrugerea totală a popoarelor noastre, a statelor, culturii şi chiar numelor, Ucraina şi Israel”, a afirmat Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a notat că invazia militară rusă a fost lansată pe 24 februarie, în aceeaşi zi în care era înfiinţat, în 1920, Partidul Naţional Socialist din Germania.

“Acest partid a distrus state întregi şi a încercat să comită genocid. La 102 ani după crearea partidului nazist, a fost dat ordinul lansării invaziei ruse în Ucraina, care s-a soldat deja cu mii de morţi, iar milioane de oameni şi-au părăsit casele”, a afirmat Zelenski, citat de cotidianul The Times of Israel.

Ce critici i-au adus oficialii israelieni lui Zelenski?

“Eu îl admir pe preşedintele Ucrainei şi susţin poporul ucrainean cu inima şi cu faptele, dar istoria teribilă a Holocaustului nu poate fi rescrisă”, a reacţionat imediat ministrul israelian al Telecomunicaţiilor, Yoaz Hendel.

Oficialul israelian a amintit că genocidul Germaniei naziste împotriva evreilor a fost comis “inclusiv pe teritoriul Ucrainei”.

“Războiul este teribil, dar comparaţia cu ororile Holocaustului şi cu soluţia finală este revoltătoare”, a atras atenţia Hendel.

Deputatul israelian Yuval Steinitz, membru al formaţiunii de dreapta Likud, a avertizat că discursul lui Zelenski “pare să se apropie de o negare a Holocaustului”.

“Războiul este mereu un lucru teribil, dar orice comparaţie între un război clasic, oricât de greu ar fi, şi distrugerea a milioane de evrei în camere de gazare în cadrul structurilor soluţiei finale reprezintă o distorsionare a istoriei”, a avertizat Yuval Steinitz.