Volodimir Zelenski, lovitură devastatoare pentru armata rusă: A suferit cele mai mari pierderi din ultimele decenii
Astfel, președintele ucrainean a spus că pierderile armatei ruse sunt cele mai mari din ultimele decenii, scrie BBC. În acest context, el a subliniat că 31 de batalioane ruse au fost aduse în incapacitatea de a mai lupta.
Totodată, Zelenski a spus că armata ucraineană respectă integral acordul de încetare a focului pentru coridoarele umanitare și a cerut Rusiei să facă același lucru. Declarația respectivă a fost transmisă într-o înregistrare publicată pe Facebook.
De asemenea, Zelenski a cerut din nou eliberarea primarului din Melitopol, care a fost răpit de soldați ruși și a spus că a vorbit despre asta cu liderii francez și german. Președintele Ucrainei a subliniat și că țara sa lucrează cu Comisia Europeană pentru a accelera aderarea la UE și că așteaptă ca țările Uniunii Europene să aplice noi sancțiuni Rusiei.
Anunțul făcut anterior de Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski a salutat anterior „uniunea extrem de puternică” dintre țara sa și Polonia, în urma tensiunilor militare provocate de Rusia. Astfel, președintele ucrainean a subliniat că „cineva îţi întinde mâna” atunci când „inamicul pune piciorul în casa ta”.
Așadar, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut elogiul polonezilor vineri, 11 martie, într-un lung mesaj video, explicând că este recunoscător pentru ajutorul oferit de „fraţii şi surorile poloneze”, conform afp.com
„Când inamicul pune piciorul în casa ta, cineva îţi întinde mâna. În dimineaţa zilei de 24 februarie, nu mă îndoiam cine mi-ar spune: Frate, nu te vei găsi singur împotriva inamicului”, a declarat preşedintele ucrainean în acest mesaj adresat preşedintelui Andrzej Duda, Parlamentului şi poporului polonez.
„Şi exact asta s-a întâmplat. Şi sunt recunoscător pentru aceasta. Fraţii şi surorile poloneze sunt alături de noi”, a subliniat el, amintind că în prezent Polonia găzduieşte „peste un milion şi jumătate de cetăţeni ucraineni, dintre care majoritatea absolută sunt femei şi copii”.
Aceşti refugiaţi „nu se simt ca nişte vizitatori. I-aţi primit în familiile voastre cu tandreţe, bunătate frăţească”, a mai subliniat el. O „pace între fraţi” uneşte cele două ţări, a spus el, exprimându-şi „dorinţa ca aceste cuvinte să fie auzite de vecinii noştri, poporul Belarusului”, un aliat al Rusiei.
„Împreună suntem 90 de milioane de locuitori (…). Este o misiune istorică pentru Polonia şi Ucraina să fie liderii care mâine vor scoate Europa din acest abis, o vor salva de această ameninţare, vor preveni transformarea Europei într-o victimă”, a concluzionat acesta.