Chiar înainte de Summitul UE-Ucraina, oficialii europeni au anunțat că nu vor exista scurtături pentru Ucraina în ceea ce privește aderarea ei la Uniunea Europeană (UE).
Nu vor exista scurtături pentru Ucraina în procesul ei de aderarea la UE
Joi, 2 februarie 2023, cu o zi înainte de Summitul UE-Ucraina, oficialii europeni au anunțat că nu vor exista scurtături pentru Ucraina în ceea ce privește aderarea ei la Uniunea Europeană (UE).
„O vom face, dar nu există scurtături”, a declarat un diplomat european, citat de BBC.
Câțiva oficiali europeni de rang înalt au explicat că aderarea Ucrainei la UE nu este pusă la îndoială, însă nimeni nu este dispus să precizeze un calendar exact.
Cu puțin timp în urmă, prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmihal, a dezvăluit că țara sa și-a stabilit deja un „obiectiv ambițios” de a adera la UE în următorii doi ani, însă un grup de state membre consideră că ar trebui să i se spună Guvernului de la Kievul că acest lucru este imposibil.
În iunie 2022, Ucraina a obținut statutul de stat candidat la UE cu o viteză record, însă aderarea sa nu se va produce la fel de repede.
„Nu de asta are nevoie Ucraina”, a spus alt diplomat european.
Un alt diplomat european a mărturisit că există presiuni din partea unor state, precum Polonia, pentru a accelera procesul de aderare a Ucrainei la UE.
Un proiect de declarație al Uniunii Europene, care urmează să fie publicat după Summitul UE-Ucraina, reiterează promisiunea că viitorul ei se află în blocul comunitar și recunoaște „eforturile considerabile” depuse în ultimele luni pentru îndeplinirea obiectivelor care stau la baza statutului său de țară candidată și pentru realizarea reformelor. Potrivit sursei citate anterior, o parte din document a fost modificată deoarece era „prea orientată spre viitor”. Se pare că Franța, Germania, Italia, Olanda, Belgia și Luxemburg au avertizat împotriva unui ton prea optimist.
O actualizare a progreselor înregistrate de Ucraina în vederea aderării sale la UE este așteptată în primăvara acestui an.
Ucraina plănuiește să adere la Uniunea Europeană în următorii doi ani
Denis Șmihal speră ca țara sa să poată realiza „un salt substanțial înainte”, în special în domenii specifice, precum: un acord privind un regim fără vize pentru bunuri industriale, suspendarea taxelor vamale pentru exporturile ucrainene pentru încă un an, „progrese active” în ceea ce privește aderarea la sistemul de plăți SEPA (Single Euro Payments Area) și includerea Ucrainei în zona de roaming mobil al UE.
„Avem un plan foarte ambițios de a adera la Uniunea Europeană în următorii doi ani. Așa că ne așteptăm ca în acest an, în 2023, să putem avea deja această etapă de preaderare a negocierilor. Ne așteptăm la progrese și la o accelerare pe calea noastră spre semnarea acestor acorduri. Avem o abordare de toleranță zero față de corupție”, a declarat, recent, Denis Șmihal, subliniind „viteza fulgerătoare” cu care au fost înlăturate anumite persoane din funcții înalte din Ucraina.
„Din nefericire, corupția nu s-a născut ieri, dar suntem siguri că vom elimina corupția”, a adăugat oficialul ucrainean, afirmând deschis că eliminarea corupției este esențială pentru aderarea Ucrainei la UE, relatează Politico.
Potrivit spuselor sale, Guvernul de la Kiev este pregătit să revizuiască legislația recentă privind Curtea Constituțională pentru a răspunde cererilor Comisiei Europene și ale Comisiei de la Veneția, un organism consultativ al Consiliului Europei. Modificările ar putea veni chiar înainte de Summitul UE-Ucraina.
Conform sursei citate anterior, se așteaptă ca puterea simbolică a summitului respectiv să trimită un semnal puternic Rusiei cu privire la aspirațiile europene ale Ucrainei.