Zelenski a fost blocat. Ungaria refuză categoric: Dăunează și creează probleme

Volodimir Zelenski

SURSA FOTO: Facebook, Volodimir Zelenski

Ungaria vs Ucraina. Scor 1-0. Guvernul Orban nu este impresionat de lacrimile ucrainenilor, motiv pentru care și-a declarat „sprijinul necondiționat” pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană (UE), dar nu și pentru Ucraina.

Ungaria va sprijini doar aderarea Republicii Moldova la UE, nu și pe cea a Ucrainei

Ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, și-a declarat „sprijinul necondiționat” pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană (UE), dar nu și pentru cea a Ucrainei. Potrivit spuselor sale, Ungaria este în favoarea unei extinderi reale a blocului comunitar, bazate pe meritele fiecărei țări candidate. Ungaria este gata să contribuie la integrarea Republicii Moldova în UE, în special în perioada în care va deține președinția Consiliului UE.

El a criticat ipocrizia de la Bruxelles în ceea ce privește extinderea blocului comunitar, afirmând că, deși majoritatea liderilor europeni susțin public extinderea UE, în discuțiile private, mulți dintre ei sunt mai degrabă împotrivă. Nu se opun direct aderării Republicii Moldova sau altor țări, dar impun diverse condiții sau susțin că nu văd suficiente progrese, preferând să se concentreze pe calitate, nu pe viteză.

El a reamintit că, după președinția maghiară, va urma cea poloneză, ambele fiind favorabile extinderii. Există aproximativ un an pentru ca statele care declară sprijin pentru extindere să își demonstreze susținerea în mod real, ceea ce ar fi benefic și pentru Republica Moldova.

„Ungaria susține integrarea Moldovei în Uniunea Europeană, suntem în favoarea unei extinderi reale a UE, bazată pe meritele fiecărei țări candidate. Și suntem gata să susținem integrarea Republicii Moldova în UE, vom contribui la acest lucru în timpul președinției Consiliului UE. Principalul lucru pentru noi este să terminăm cu ipocrizia la Bruxelles pe tema extinderii UE.

Situația reală este următoarea – liderii majorității țărilor europene declară public cât de mult susțin ideea extinderii. Dar când nu există presă sau reprezentanți ai țărilor candidate, ci doar ai celor 27 de membri ai Uniunii, majoritatea colegilor lor sunt mai degrabă împotriva extinderii decât în favoarea ei.

Ei nu se opun în mod direct aderării Moldovei sau a oricărei alte țări. Dar ei pun condiții diferite – ar trebui să facem asta și asta. Sau, spun ei: nu vedem progrese în aceste domenii, așa că ar trebui să așteptăm. Ei propun să ne concentrăm pe calitate, nu pe viteză.

Acesta este un concept bun pentru birocrați: nu trebuie să lucrați atâta timp cât puteți vorbi despre calitate. Prin urmare, este bine că președinția maghiară va fi urmată de președinția poloneză, astfel încât vom avea două președinții consecutive în favoarea extinderii. Și avem la dispoziție aproximativ un an pentru ca acele țări care își declară sprijinul pentru extindere să susțină efectiv această idee, ceea ce va fi bine și pentru Moldova”, a spus oficialul maghiar, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, în timpul unei vizite de lucru la Chișinău, Republica Moldova.

Peter Szijjarto (SURSA FOTO: Facebook, Szijjártó Péter)

Ucraina n-ar respecta drepturile minorității naționale maghiare

În același timp, el a criticat Ucraina. Și-a exprimat nedumerirea față de acțiunile Ucrainei, care „împiedică furnizarea de resurse energetice către Ungaria și Slovacia”, fapt care creează probleme pentru două state membre ale UE, în ciuda eforturilor Ucrainei de a se integra în UE.

Potrivit spuselor sale, în ultimii ani, Ucraina a luat măsuri fără precedent pentru a restricționa drepturile minorității maghiare, deși protecția drepturilor minorităților naționale reprezintă o valoare fundamentală a UE. În contrast, Republica Moldova nu a luat măsuri împotriva țărilor UE, motiv pentru care Ungaria susține pe deplin integrarea ei în UE.

„În ultimii ani, Ucraina a luat măsuri fără precedent pentru a restricționa drepturile minorității naționale maghiare din Ucraina. Iar protecția drepturilor minorităților naționale este una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene. Așadar, Ucraina, care luptă pentru integrarea în UE, dăunează și creează probleme pentru două țări UE! Cum se poate așa ceva? Moldova nu a întreprins nicio acțiune împotriva țărilor UE. Prin urmare, noi susținem pe deplin integrarea Moldovei în UE”, a adăugat ministrul Afacerilor Externe din Ungaria.