Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut, miercuri, prelungirea încă 90 de zile a legii marţiale şi a mobilizării generale, în contextul continuării invaziei militare ruse.
Legea marţială a fost decretată în Ucraina pe 24 februarie, în momentul începerii invaziei militare ruse. Perioada iniţială de 30 de zile a fost extinsă de două ori până acum.
Preşedintele Volodimir Zelenski vrea prelungirea legii marţiale şi a mobilizării generale cu 90 de zile, începând din 25 mai. Decretele în acest sens au fost trimise miercuri seară Parlamentului de la Kiev.
Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat săptămâna trecută că vrea să înarmeze un milion de persoane, în contextul pregătirilor pentru o nouă etapă, „de lungă durată”, a războiului cu Rusia.
Ce presupune legea marțială?
În Ucraina, legea marțială conferă conducerii militare puterea de a interveni în domenii ale vieții civile – de exemplu, prin introducerea de stingeri, interzicerea călătoriilor și efectuarea de percheziții în locuințele și vehiculele civililor, relatează BBC.
De asemenea, suspendă o serie de drepturi pe care civilii le au pe timp de pace, inclusiv:
- inviolabilitatea locuințelor private
- dreptul la corespondență privată și la convorbiri telefonice
- dreptul la libera circulație, inclusiv dreptul de a părăsi Ucraina
- dreptul de a organiza reuniuni, mitinguri, marșuri și demonstrații pașnice
- dreptul de a munci, de a desfășura activități antreprenoriale și de a intra în grevă
- dreptul la educație
Sub incidența legii marțiale de la invazie, au fost impuse, în diferite momente, starea de asediu în orașe din întreaga țară. Bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani li s-a interzis să părăsească țara, deși există unele excepții, cum ar fi tații a mai mult de trei copii.
Volodimir Zelenski a dat ordinul, iar trupele ucrainene s-au mobilizat
Astfel, în cursul nopții de marți, punctul de control Tetkino de la frontiera din regiunea Kursk, din Rusia a fost bombardat.
Anunțul a fost făcut de guvernatorul Roman Starovoit, relatează Interfax. Într-o postare pe contul său de Telegram, acesta a precizat că atacul ar fi avut loc în jurul orei 20.30 marți, fără a fi înregistrate victime.
„Astăzi, în jurul orei 20:30, în districtul Glușkovski din regiunea Kursk, au fost efectuate bombardamente din Ucraina. Potrivit datelor preliminare, nu au existat victime. Detaliile sunt clarificate”, a spus Starovoit în canalul său de pe Telegram.
Menționăm faptul că acesta nu este singurul bombardament din regiunea Kursk. Ucraina a mai lovit odată în cursul zilei de marți zona.