Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a recunoscut, într-un interviu, că armata a făcut înrolări abuzive și că nu ar fi trebuit să se întâmple asta.
Volodimir Zelenski recunoaște că s-au făcut înrolări forțate
Într-un interviu acordat postului german ARD, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că au existat înrolări forțate ale bărbaților apți de luptă. El și și-a exprimat regretul în legătură cu faptul că „reprezentanții birourilor de înrolare militară au căutat activ recruți”.
”Da, au existat astfel de cazuri. Unii reprezentanţi ai birourilor de înrolare militară au bătut drumurile în căutarea unor bărbaţi care refuză să se mobilizeze de bunăvoie, dar a fost o greşeală”, recunoaşte şeful statului ucrainean.
”Au existat asemenea cazuri? Da, au existat. A fost bine ce-au făcut? Absolut deloc. N-ar fi trebuit s-o facă”, declară el.
Președintele ucrainean anunță că a solicitat conducătorilor militari și politici să se pregătească pentru viitoarea prezentare a unui proiect de lege privind mobilizarea. Asta, pentru a preveni repetarea unei astfel de situații.
Proiectul încalcă drepturile omului
Acest proiect de lege a fost temporar retras. Proiectul urma să fie discutat în Parlamentul ucrainean începând cu data de 11 februarie. Decizia a fost luată în urma unei solicitări din partea armatei ucrainene. Volodimir Zelenski a fost informat cu privire la necesitatea înrolării a 450.000-500.000 de noi militari.
În ziua de Crăciun, Guvernul a prezentat un proiect de lege în acest sens, care propune scăderea vârstei de înrolare de la 27 la 25 de ani, consolidarea sancționării refractarilor și simplificarea procedurilor de înrolare.
În ceea ce privește simplificarea procedurii de înrolare, Volodimir Zelenski a subliniat într-un interviu acordat ARD importanța „posibilității de a utiliza formatul digital”.
”Trăim într-o epocă a digitalizării şi suntem o ţară foarte concentrată asupra acestei schimbări. Putem rezolva această problemă într-un mod modern”, dă el asigurări.
Acest proiect de lege are ca scop compensarea pierderilor mari, despre care armata ucraineană nu a comunicat în detaliu. Și propune să permită rămânerea acasă a militarilor care luptă împotriva Rusiei de aproape doi ani. Cu toate acestea, mobilizarea unor noi militari se confruntă cu necesitatea de a menține o forță de muncă suficientă în economia Ucrainei.
Unele prevederi ale proiectului de lege sunt extrem de controversate. Și sunt considerate a încălca direct drepturile omului. Asta condamnă liderul grupului parlamentar al Partidului prezidențial Servitorul Poporului, David Aharamia, pe Telegram. Printre acestea se numără extinderea puterilor reprezentanților centrelor de recrutare. Și trimiterea de convocări prin mijloace electronice.
Guvernul ucrainean lucrează la o modificare a proiectului de lege pentru a mulțumi deputaților.